Παρεμβάσεις σε σχέση με τον έλεγχο που οφείλει ν' ασκεί το ΕΣΡ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όχι κατόπιν εορτής, καθώς και με την προβολή όχι μόνον των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, επιχειρεί να κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι παρατηρήσεις του γίνονται πάνω στο σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης για το χρόνο προβολής των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Χρόνος ο οποίος, ως γνωστόν, ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ «εξαφανίζει» από τον τηλεοπτικό χάρτη τα υπόλοιπα κόμματα.
Σύμφωνα με το νόμο, η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Τύπου εκδίδεται μετά από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η γνώμη φυσικά του ΕΣΡ δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.
Το ΕΣΡ έλαβε χτες το σχέδιο και έκτακτα ασχολήθηκε με το περιεχόμενό του. Το ΕΣΡ θέτει το μείζον θέμα του ελέγχου της τήρησης της αρχής της «αναλογικής ισότητας» από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όχι μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με το σχέδιο, η «τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας εξετάζεται στο σύνολο των προγραμμάτων που μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου». Το ΕΣΡ τονίζει ότι μια τέτοια αντιμετώπιση θα υποχρέωνε το ΕΣΡ «μόνον εκ των υστέρων - και επομένως αναποτελεσματικά και άνευ ουσίας - να ελέγξει τη συμμόρφωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών προς τη συνταγματική τους υποχρέωση».
Η κοινή υπουργική απόφαση επίσης δεν μπορεί, σύμφωνα με το ΕΣΡ, ν' αφορά μόνο στους όρους προβολής των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή, αλλά και στους όρους προβολής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στα κόμματα που μετέχουν στις εκλογές της 7ης του Μάρτη, με την «προϋπόθεση ότι καλύπτουν με πλήρεις συνδυασμούς τουλάχιστον το ήμισυ της επικράτειας». Το ΕΣΡ βάζει και το ζήτημα της ζώνης που θα μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί το δωρεάν χρόνο που παραχωρείται στα κόμματα, ζητώντας να μεταδίδονται στην ίδια ζώνη. Προτείνει να μεταδίδονται από τις 18.00 μέχρι τις 19.00. Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με το ΕΣΡ, να υπάρξει πρόβλεψη για την παραχώρηση δωρεάν χρόνου, διάρκειας 5 λεπτών τη βδομάδα, και σε κόμματα και σε συνασπισμούς που μετέχουν στις εκλογές με συνδυασμούς σε πάνω από το 50% της επικράτειας. Ζητά επίσης να διευκρινιστεί εάν επιτρέπεται ή όχι η μετάδοση «εντός του παραχωρούμενου στα κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής εβδομαδιαίου δεκαλέπτου διαφημιστικών μηνυμάτων».
Εκτός όμως από τη γνώμη του ΕΣΡ για το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της «υποχώρησης» του ΕΣΡ, το οποίο παρότι διαθέτει στοιχεία για τις παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, εκφράζει την «ικανοποίησή» του γιατί η κατάσταση έχει «βελτιωθεί». Σε ερώτημα του «Ρ» για τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των λεγομένων μικρών κομμάτων, που ασκούν κριτική στο ΕΣΡ για μη παρέμβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με την προβολή μόνον των δύο μεγάλων κομμάτων και τον αποκλεισμό των υπολοίπων, ο Ρ. Μορώνης, μέλος του ΕΣΡ, είπε: «Οι καταγγελίες από τα κόμματα αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα των κομμάτων», αλλά το «ΕΣΡ δεν μπορεί να δράσει έξω από τα όρια του νόμου». Υπενθύμισε τις ποινές που έχουν επιβληθεί και υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης παραβιάσεων από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να κληθούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ.
Φυσικά, θέμα προκύπτει και από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, στα οποία καθημερινά φιλοξενούνται εκπροσώποι των δύο μεγάλων κομμάτων. Το ΕΣΡ, σύμφωνα με τον Ρ. Μορώνη, παρακολουθεί και τα δελτία ειδήσεων, έχει «κάποιες παρατηρήσεις», οι οποίες θα τεθούν στους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών.