Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προκλητικές αξιώσεις για περισσότερη ελαστικότητα

Πολλούς κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν στην εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κρύβει η μείωση των συμβατικών ωρών απασχόλησης διατείνεται προκλητικά το Ιδρυμα Κοινωνικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - ίδρυμα που χρηματοδοτείται από το ΣΕΒ - επιχειρώντας να κάμψει την οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της μείωσης των ωρών εργασίας, ακόμα και με όρους που τίθενται από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Δεν είναι όμως μόνο το γεγονός ότι το ΙΟΒΕ θεωρεί τη μείωση των ωρών εργασίας ως κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με τρόπο που προκαλεί τον κοινό νου, αποφαίνεται ότι «η ευελιξία του χρόνου εργασίας έχει προτερήματα τόσο για τους εργαζόμενους (...) αφού τους επιτρέπει το συνδυασμό της επαγγελματικής ζωής με τις εκπαιδευτικές και οικογενειακές δραστηριότητες».

Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι «η διευθέτηση των ωρών εργασίας σε βάση μεγαλύτερη της εβδομαδιαίας είναι ένας τρόπος ευέλικτης οργάνωσης της εργασίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για επιχειρήσεις στις οποίες η παραγωγή παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις». Και ακόμα, «η προσφυγή στη μερική απασχόληση αποτελεί για τις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις τη σημαντικότερη μέθοδο ευελιξίας στη χρησιμοποίηση του εργατικού δυναμικού». Η πρόκληση κατά των εργαζομένων είναι προφανής και το ίδρυμα του ΣΕΒ, ενισχυμένο από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θέτει τα ζητήματα που άπτονται των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου «έξω από τα δόντια».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις θέσεις του, αλλά και την εφαρμοζόμενη πολιτική, το ΙΟΒΕ επιστρατεύει και έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων MRB κατά την οποία «η μείωση των ωρών απασχόλησης δε φαίνεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους». Το πρόβλημα, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, έρχεται τρίτο σε αξιολόγηση από τους εργαζόμενους, μετά από το συνταξιοδοτικό και την αμοιβή. Ετσι κατά το ΙΟΒΕ, αφού τα σημαντικότερα θέματα για τους εργαζόμενους είναι τα παραπάνω, τότε το ζήτημα των ωρών εργασίας δεν τους αφορά!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org