Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπουρλότο σε δάση και δασικές εκτάσεις!

... βάζει η κυβέρνηση, αφού με εγκύκλιο του υπουργείου Γεωργίας καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να συντάξουν άμεσα τους νέους δασικούς χάρτες, θέτοντας εκτός δασικής προστασίας εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων

Eurokinissi

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση των εγκληματικών, για το φυσικό περιβάλλον της χώρας, διατάξεων του νόμου 3208/2003, γνωστού και ως «δασονόμου», με τον οποίο παραδίδει στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων. Με εγκύκλιο του υπουργείου Γεωργίας, που στάλθηκε στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας, στα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων των διευθύνσεων Δασών, στις Επιθεωρήσεις Δασών και στην «Κτηματολόγιο ΑΕ», καλούνται οι παραπάνω υπηρεσίες να προσαρμόσουν τους δασικούς χάρτες στις παραμέτρους που ορίζει ο ν. 3208.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εγκύκλιο παύουν να προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και απαλείφονται από τους δασικούς χάρτες της χώρας, εκτάσεις οι οποίες:

  • Φέρουν δασικά είδη με συγκόμωση κάτω από 25%.
  • Καλύπτονται, μεν, από δασικά είδη με συγκόμωση από 25% και άνω, έχουν όμως εμβαδόν μικρότερο των 3 στρεμμάτων ή είναι λωρίδες με πλάτος μικρότερο των 3 μέτρων.
  • Ανήκουν στην κατηγορία των χορτολιβαδικών και βρίσκονται «επί αβάτωνν κλιτύων ορέων», δηλαδή σε δύσβατες ορεινές περιοχές της χώρας.
  • Τέλος, όλες οι εποικιστικές εκτάσεις που ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε στους δασικούς χάρτες να παραμείνουν εκείνες οι εκτάσεις που φέρουν δασικά είδη άνω του 25%.

Στην εγκύκλιο χαρακτηρίζονται οι παραπάνω ενέργειες «άμεσης προτεραιότητας και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εντός τριών μηνών ολοκλήρωσή τους, προκειμένου οι καταρτισθέντες Δασικοί Χάρτες να αναρτηθούν προς υποβολή και εκδίκαση αντιρρήσεων, να κηρυχτούν οριστικοί και να επακολουθήσει η κατάρτιση Δασολογίου...». Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, γνωρίζοντας ότι ο «δασονόμος» της θα καταρρεύσει ως αντισυνταγματικός με την πρώτη προσφυγή, οποιουδήποτε πολίτη της χώρας ο οποίος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάντως, να σημειωθεί, ότι η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) ήδη ετοιμάζεται να προσφύγει, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ