Για τα έργα και τις ημέρες του δικομματισμού πολλά έχουν να πουν οι Ελληνες αγρότες και ειδικότερα οι μικρομεσαίοι. Από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1981, μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, εναλλασσόμενες στην εξουσία, ακολούθησαν μια πολιτική εξόντωσης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών νοικοκυριών. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 1993 υπήρχαν 794.000 αγροτικά νοικοκυριά (ποσοστό 19,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού). Στις αρχές του 1996, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης, ο αριθμός είχε πέσει στα 782.000 νοικοκυριά (ποσοστό 18,4%). Πέρσι, το 2003, είχαν μείνει περίπου 700.000 νοικοκυριά (16,7%). Συνολικά, μέσα σε μια δεκαετία ξεκληρίστηκαν τουλάχιστον 100.000 νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τα χωριά τους, για να πυκνώσουν τις στρατιές των ανέργων στις πόλεις.
Αν τα παραπάνω αφορούν στα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα, ειδικά την τελευταία δεκαετία, εξίσου σημαντικά είναι τα έργα και οι ημέρες της Νέας Δημοκρατίας.
Το 1990, όταν ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία η Νέα Δημοκρατία, υπήρχαν στην Ελλάδα 890.000 αγροτικά νοικοκυριά, που αντιστοιχούσαν στο 22,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Οπως προκύπτει, στο διάστημα των τρεισήμισι χρόνων της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ξεκληρίστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά, μικρομεσαία στη συντριπτική τους πλειοψηφία.
Ενας συνολικός απολογισμός της περιόδου 1990 - 2003 δείχνει ότι ο δικομματισμός «εξαφάνισε» πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά, οδηγώντας στη δραματική συρρίκνωση του ποσοστού των αγροτών στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Στη συγκεκριμένη περίοδο, το ποσοστό αυτό μειώθηκε από 22,2% σε 16,7%.
Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, την οποία εφάρμοσαν με απόλυτη συνέπεια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία συνυπέγραψαν οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού.
Ομως, αν οι αγρότες πλήρωσαν πολύ ακριβά την κοινή αντιαγροτική πολιτική των δύο κομμάτων μέχρι σήμερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα την πληρώσουν πολύ ακριβότερα τα επόμενα χρόνια. Το τι θα γίνει, περιγράφεται στην «Ατζέντα 2000» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία υποστηρίζουν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους σχεδιασμούς της «Ατζέντας 2000» το ποσοστό του αγροτικού δυναμικού στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα πρέπει να μειωθεί στο 6% - 7%!