Κυριακή 25 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
... και οι προτάσεις του Νοέμβρη

Στις 18 του Νοέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και στη συνέχεια ανακοίνωσε τις ολέθριες προτάσεις της για την αναθεώρηση των καθεστώτων σε καπνό, βαμβάκι και λάδι και την ένταξή τους στο βασικό κανονισμό της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ 1782/2003 (ο λεγόμενος οριζόντιος κανονισμός). Οι προτάσεις αυτές αν γίνουν πράξη, θα επιφέρουν την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας, τη δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και την εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.

Στην πράξη και για τα τρία προϊόντα, τα ποσά ενισχύσεων θα είναι μειωμένα, σε σύγκριση με τα ισχύοντα καθεστώτα. Για παράδειγμα στον καπνό η «εξοικονόμηση» της Κομισιόν σε κοινοτικό επίπεδο είναι 18 εκατ. ευρώ, για το βαμβάκι 51 εκατ. ευρώ και για το λάδι 43 εκατ. ευρώ, από το 2006 και μετά. Δηλαδή, θα κόβονται κάθε χρόνο «από χέρι» 112 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2013 τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ!.. Για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς αυτό μεταφράζεται με βάση τους πρώτους υπολογισμούς σε μια χασούρα της τάξης των 55 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013 και σε δραχμές περίπου 150 δισ.

Παράλληλα προκύπτει και ζήτημα της περικοπής πόρων από τα κονδύλια που δίνονταν για επιδοτήσεις στην παραγωγή και θα πηγαίνουν στο εξής στο λεγόμενο πυλώνα Β' ή αλλιώς για ανάπτυξη της υπαίθρου... Τα χρήματα αυτά, που θα κοπούν από τις επιδοτήσεις στην περίπτωση του βαμβακιού είναι 102,9 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ στα καπνά 102,8 εκατ. ευρώ το 2006, που γίνονται 147,2 εκατ. ευρώ το 2007 και 205 εκατ. ευρώ από το 2008 και μετά. Εννοείται πως τα χρήματα αυτά, δε θα πάνε στις τσέπες των καπνοπαραγωγών, των βαμβακοπαραγωγών και βέβαια των ελαιοπαραγωγών.

Καπνός

Στην περίπτωση του καπνού φαίνεται ολοκάθαρα πως η ΕΕ, με πρόφαση την προστασία της υγείας, προαποφάσισε να σβήσει από το χάρτη την καπνοκαλλιέργεια και τους καπνοπαραγωγούς στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το 2005. Το 2007 παύει να υφίσταται η Κοινή Οργάνωση Αγοράς καπνού και την ίδια χρονιά παύει να υφίσταται και το λεγόμενο Ταμείο Καπνού, το οποίο υποτίθεται συστάθηκε για την προστασία της υγείας των καταναλωτών...

Στο εξής, στους καπνοπαραγωγούς θα δίνονται οι νέες αποσυνδεμένες εισοδηματικές ενισχύσεις - επιδόματα ανεργίας - για να κάνουν ό,τι μπορούν και ό,τι καταλαβαίνουν, εκτός από την καλλιέργεια καπνών. Ειδικότερα για τους καπνοπαραγωγούς επιχειρείται να δημιουργηθεί η απατηλή αίσθηση ότι θα πληρώνονται για να κάθονται μέχρι το 2013 και μετά βλέπουμε... Η νέα ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση θα είναι υποτίθεται η ίδια για όσους έχουν ποσόστωση μέχρι 3,5 τόνους, με βάση το μέσο όρο της τριετίας 2000-2002. Για όσους έχουν από 3,5 μέχρι 10 τόνους θα υπάρξει περικοπή της ενίσχυσης κατά 25%, από 20% που προτάθηκε αρχικά και για πάνω από 10 τόνους κατά 55% από 65%, που προτάθηκε αρχικά. Αυτή η αλλαγή έγινε βασικά για να ευνοηθούν κάπως οι Ιταλοί καπνοπαραγωγοί...

Βαμβάκι

Ούτε στη βαμβακοκαλλιέργεια χωράνε αυταπάτες, πως κάτι καλύτερο θα προκύψει από τις προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς βάμβακος.

Στην προκειμένη περίπτωση κόβονται 51 εκατ. ευρώ το χρόνο, με το καλημέρα... Με βάση την τελική πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ βαμβακιού προκύπτει, πως οι βαμβακοπαραγωγοί της ΕΕ θα έχουν να λαμβάνουν στο χέρι, τουλάχιστον 158 εκατ. ευρώ λιγότερα... Εδώ η Κομισιόν προτείνει να γίνει πράξη από τη σοδειά του 2005, η καταβολή μιας αποσυνδεμένης ενίσχυσης σε ποσοστό 60% και μιας συνδεδεμένης με την παραγωγή, στρεμματικής ενίσχυσης, σε ποσοστό 40%. Η αποσυνδεμένη ή εισοδηματική ενίσχυση (60%) θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των στρεμμάτων της τριετίας 2000 - 2003, όπου μετά το 2002 «έπεσαν» διοικητικά μέτρα περιορισμού. Το νούμερο αυτό θα είναι 3.804.360 στρέμματα και επί αυτών θα προκύψει η νέα ενιαία - εισοδηματική ενίσχυση, που θα είναι 79,5 ευρώ το στρέμμα (27.089,5 δρχ). Οσο για τη συνδεμένη ενίσχυση (40%) αυτή θα είναι θεωρητικά 59,4 ευρώ ανά στρέμμα (20.240,5 δρχ.) και θα δίνεται για 3.400.000 στρέμματα.

Παράλληλα για να δίνεται το λεγόμενο συνδεδεμένο 40% της ενίσχυσης, τίθενται και μια σειρά περιβαλλοντικοί όροι, που προφανώς αποσκοπούν στο «μάζεμα» της βαμβακοκαλλιέργειας. Επίσης, για να δίνεται αυτό το πριμ θα πρέπει να υπογράφονται συμβόλαια με τους εκκοκκιστές, οι οποίοι σαφώς θα δίνουν πλέον ακόμα χαμηλότερες εμπορικές τιμές. Οσο για τις λεγόμενες διεπαγγελματικές οργανώσεις προτείνεται ότι αυτές θα μπορούν να αποτελούνται τουλάχιστον από έναν εκκοκκιστή και από βαμβακοπαραγωγούς, χωρίς να διευκρινίζεται αριθμός μελών και στρέμματα. Και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, θα μπορούν να κόβουν μέχρι και το 20% της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αφού παρέχεται η δυνατότητα το μισό αυτής της ενίσχυσης να λειτουργεί υποτίθεται ως ένα μεταβλητό ποιοτικό πριμ. Τέλος, στην περίπτωση υπέρβασης των 3.400.000 θα μπαίνει και πρόστιμο συνυπευθυνότητας στο συνδεδεμένο πριμ.

Λάδι

Ακόμα κι ένα αποδεδειγμένα υγιεινό προϊόν, που δε βλάπτει το περιβάλλον, όπως το ελαιόλαδο, δε γλιτώνει από την αειφόρο... ανάπτυξη της ΕΕ. Και σ' αυτήν την περίπτωση οι σχετικές προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου, χαρακτηρίζονται με την πρώτη ματιά, ως αρνητικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ριζική ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος, με «αποσύνδεση» του 60% της ενίσχυσης από την παραγωγή. Το υπόλοιπο 40% της ενίσχυσης θα περνάει μέσα από εθνικούς φακέλους και θα μπορεί να δίνεται είτε ανά εκτάριο, είτε ανά δέντρο και θα συνδέεται με μια σειρά περιβαλλοντικών όρων - προφάσεων... Επ' αυτού αναφέρεται πως τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καθορίσουν μέχρι πέντε κατηγορίες ελαιώνων, οι οποίες θα είναι επιλέξιμες βάσει των νέων περιβαλλοντικών κριτηρίων. Επίσης προτείνεται μέχρι τρία στρέμματα καλλιεργήσιμων ελαιώνων να δίνεται μόνο μια ενιαία εισοδηματική ενίσχυση, ενώ για ποσά κάτω των 50 ευρώ ανά αίτηση επιδότησης δε θα δίνεται τίποτα. Αλλαγές θα υπάρχουν και στην εμπορική περίοδο, που από το 2005 και μετά θα ξεκινά από 1 Ιούλη, ενώ παραμένει το καθεστώς της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Τα «φράγκα» που εξασφαλίζει εδώ η ΕΕ, είναι 43 εκατ. ευρώ ετησίως σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς. Οπως επίσης προκύπτει, η αποσυνδεμένη ενίσχυση για όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ θα είναι 1.429,7 εκατ. ευρώ και η συνδεμένη 901,3 εκατ. ευρώ. Οσο για τα κονδύλια του συνδεδεμένου πριμ προτείνεται να είναι 208,14 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, από τα οποία θα παρακρατείται ένα ποσοστό μέχρι 10% υπέρ των προγραμμάτων εργασίας από εγκεκριμένες οργανώσεις φορέων, δηλαδή λαδοβιομήχανοι, ΠΑΣΕΓΕΣ, «Ελαιουργική» και άλλοι τέτοιοι «φίλοι» των ελαιοπαραγωγών...


Κείμενα:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ