Οι εξελίξεις γι' αυτή τη δημοσιονομική «ανατροπή» στην ΕΕ, δρομολογήθηκαν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (12 - 13 Δεκέμβρη του 2003) όπου διαπιστώθηκε το αδιέξοδο στη συζήτηση για το «Ευρωσύνταγμα». Με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έξι κράτη - μέλη (που συνεισφέρουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στον προϋπολογισμό της ΕΕ), δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ζητούν το πάγωμα του προϋπολογισμού στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).
Αν οι «έξι» επιβάλλουν την άποψή τους, τότε ο προϋπολογισμός για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 25 κρατών - μελών θα είναι χαμηλότερος από αυτόν της Ενωσης των «15». Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα μοιραστούν λιγότερα λεφτά σε περισσότερους αποδέκτες.
Σήμερα, ο κοινοτικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται στο 1,27% του ΑΕΠ της ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 125 δισ. ευρώ. Αν ισχύσει η πρόταση των «έξι», τότε ο προϋπολογισμός δε θα ξεπερνά στα 100 δισ. ευρώ. Η διαφορά δε βρίσκεται μόνο στο ότι θα μειωθεί το ποσό αλλά και ότι το μειωμένο ποσό θα μοιραστεί όχι σε 15, αλλά σε 25 κράτη - μέλη, αφού από την 1η Μάη του 2004 θα ενταχθούν στην ΕΕ δέκα νέα κράτη.
Φυσικά από μια τέτοια εξέλιξη θα ζημιωθούν τα νέα κράτη - μέλη, αλλά και εκείνα από τα παλαιότερα που συμμετείχαν στο Ταμείο Συνοχής, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ας μην προπαγανδίζουν λοιπόν οι κυβερνώντες τα περί συνέχισης της χρηματοδότησης από την ΕΕ, όπως πριν, για να πείσουν για τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ, πολύ περισσότερο που αυτά τα οφέλη τα καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο.
Από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, η κίνηση των «έξι» χαρακτηρίστηκε απάντηση των μεγάλων κρατών - μελών (κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας) στη στάση της Ισπανίας και της Πολωνίας στη Σύνοδο των Βρυξελλών, στάση που οδήγησε στο «ναυάγιο» του «Ευρωσυντάγματος». Ωστόσο, τουλάχιστον από την πλευρά της Γερμανίας, η πρόταση για το πάγωμα του προϋπολογισμού είχε διατυπωθεί από το 1999.
Και κάτι ακόμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σήμερα στην ΕΕ των δεκαπέντε κρατών - μελών υπολογίζεται ότι το 18% του συνολικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ίδια η Κομισιόν υπολογίζει ότι στην ΕΕ των 25 κρατών - μελών το ποσοστό αυτών που θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα εκτιναχτεί στο 25%. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις...