Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Το πρώτο συνθετικό εμβόλιο

Ο εμβολιασμός του πρώτου συνθετικού εμβολίου ενάντια στο βακτηρίδιο Hemophilus influenzae, μοναδικό στον κόσμο για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας και της πνευμονίας, έχει αρχίσει αυτό το μήνα σε όλα τα βρέφη που θηλάζουν στην Κούβα. Θα το επαναλάβουν μετά από ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα, το εμβόλιο είναι ικανό με ασφάλεια να δημιουργήσει τα απαιτούμενα αντισώματα στα παιδιά, ενώ παρέχει 99,7% μακρόχρονης προστασίας ενάντια στο βακτηρίδιο που προκαλεί το θάνατο μισού εκατομμυρίου παιδιών παγκόσμια.

Η παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου ενάντια στο βακτηρίδιο Haemophilus influenyae τύπου Β είχε ξεκινήσει πέρσι. Το βακτηρίδιο αυτό είναι η αιτία για το θάνατο μισού εκατομμυρίου παιδιών κάτω των 5 ετών το χρόνο στον πλανήτη, σύμφωνα με τη «Γιούνισεφ».

Η έρευνα για το νέο αυτό εμβόλιο παρουσιάστηκε σε ειδικούς απ' όλο τον κόσμο, σε βιοτεχνολογική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Νοέμβρη στην Αβάνα.

«Μας πήρε 6 χρόνια (σ.σ. να το παρασκευάσομε), αλλά τι άλλο μπορεί να είναι τόσο πολύτιμο από το να έχουμε υγιή βρέφη;», δήλωσε ο Βισιέντε Βέρες Βενκόμο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Συνθετικών Αντιγόνων του Πανεπιστημίου της Αβάνας και βασικός εφευρέτης του εμβολίου.

Το εμβόλιο αυτό, που ονομάζεται «Κίμι - Χιμπ», «θα χρησιμοποιηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και θα επιτρέψει στη χώρα να γλιτώσει 2-3 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από εισαγωγές», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκράνμα Ιντερνάσιοναλ». Ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η πιθανότητα το προϊόν να εξαχθεί στις αρχές του 2004.

Το «Κίμι Χιμπ» έχει ήδη κατοχυρωθεί στο Κυβερνητικό Κέντρο για τον Ελεγχο των Φαρμάκων (CECMED) και έχει αιτήσεις για ασθενείς σε 40 χώρες.

Οι φτωχές χώρες εξαρτώνται από τις φαρμακευτικές εταιρίες για το εμβόλιο - που στοιχίζει 3 δολάρια η δόση - αλλά τώρα θα έχουν μια πιο φτηνή εναλλακτική. Η Κούβα δεν είχε τα χρήματα να διαθέσει για το συμβατικό εμβόλιο, που εμφανίστηκε πριν μια 10ετία, οπότε στράφηκε στη δική της φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία, μία από τις πιο προηγμένες στον Τρίτο Κόσμο. Εχει επίσης αναπτύξει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, το οποίο εξάγεται σε πάνω από 30 χώρες.

Υπάρχουν και άλλα παρόμοια εμβόλια ενάντια στο βακτηρίδιο αυτό, ωστόσο ο Βέρες Μπενκόμο εξηγεί ότι το κουβανέζικο είναι το πρώτο «συνθετικό εμβόλιο που έχει κατασκευαστεί σε επίπεδο εργαστηρίου».

Στο μεταξύ, βιοτεχνολογική εταιρία των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για το εμβόλιο κατά του καρκίνου που παρασκευάζεται στην Κούβα.

Συγκεκριμένα, η βιοτεχνολογική εταιρία «Κάνσερβαξ» του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την άδεια απόκτησης αντικαρκινικού εμβολίου που παρασκευάζεται στην Κούβα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Notimex», η εφημερίδα «Δε Σαν Ντιέγκο Γιούνιον Τρίμπιουν» αναφέρει την παραπάνω είδηση και προσθέτει ότι το εμβόλιο προορίζεται για τη θεραπεία των αναπτυγμένων όγκων του εγκεφάλου, που, σε συνδυασμό με τη ραδιοθεραπεία, έχει θετικό αποτέλεσμα μείωσης σε πάνω από το 60% των ασθενών.

Το μεξικανικό πρακτορείο ειδήσεων πληροφορεί ότι το φάρμακο εφευρέθηκε στην Κούβα με τη χρηματοδότηση της Βιοχημικής Εταιρίας του Τορόντο, όμως η εταιρία διέκοψε το πρόγραμμα. Ετσι, η «Κάνσερβαξ» προτείνει να αναλάβει το κόστος των ερευνών, αποκτώντας το προϊόν μέσω μιας τριμερούς συμφωνίας με την καναδική εταιρία και πληρώνοντας την κουβανική κυβέρνηση σε είδος, κάτι όμως που θα πρέπει να έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Κάνσερβαξ», δεν είναι σίγουρο αν θα λάβουν την έγκριση της άδειας, μια και χρειάζεται άδεια του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Κούβα.

Ο Τζον Καβούλιχ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανταλλαγής ΗΠΑ - Κούβας, μιλώντας στην εφημερίδα «Σαν Ντιέγκο Γιούνιον Τρίμπιουν», αναφέρει ότι οι Κουβανοί είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική κρέμα που γιατρεύει τη λεύκη, καθώς και το προϊόν που μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Σύμφωνα με τη «Νότιμεξ», από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν τον αποκλεισμό στο νησί, εδώ και πάνω από 40 χρόνια, μόνο μία φορά, το 1999 έχει χορηγηθεί άδεια, όταν η βρετανική φαρμακευτική εταιρία «GlaxoSmithKline» ζήτησε από την Ουάσιγκτον να εξαιρέσει το εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα που ανακάλυψε η Κούβα, που είναι η μόνη αποτελεσματική πρόληψη ενάντια στις ομάδες Β και C της αρρώστιας, που σκοτώνει μεγάλο αριθμό παιδιών σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ