Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η Υγεία είναι ζήτημα ταξικό

Αναγκαία η φροντίδα από το δημόσιο τομέα Υγείας της ενημέρωσης και της προληπτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού

Είκοσι πέντε χρόνια ζωής και κοινωνικής προσφοράς κλείνει φέτος η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας και μια πρόσφατη εκδήλωσή της στο Δήμο Ζωγράφου έθεσε πολλά και σημαντικά ζητήματα σχετικά με την υγεία των Ελληνίδων. Η εκδήλωση είχε σαν θέμα την «Ενημέρωση για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού, που απειλεί την υγεία και τη ζωή» και λίγο πριν αρχίσει, μοιράστηκε στο κοινό ένα ερωτηματολόγιο με καίριες ερωτήσεις, σχετικές με την ενημέρωση που έχουν για τη συγκεκριμένη ασθένεια, την έγκαιρη διάγνωσή της και την αναγκαιότητα της προληπτικής μαστογραφίας.

Τα ερωτηματολόγια αυτά προέρχονται από την Παγκόσμια Εταιρεία για την Υγεία του μαστού, ενώ η Ελληνική Εταιρεία κάνει εδώ και καιρό ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους δήμους. Προσφορά πολύτιμη, που όμως δεν αρκεί, όταν το ίδιο το κράτος δεν έχει μεριμνήσει ώστε να φτάνει αυτή η ενημέρωση παντού, ακόμα και στα σχολεία...

Και ήταν χαρακτηριστικό ένα στοιχείο που αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης: Πριν από τέσσερα χρόνια είχε γίνει σε εννέα αντικαρκινικά κέντρα στην Αθήνα έρευνα για να διαπιστωθεί σε πιο στάδιο πηγαίνουν οι γυναίκες για διάγνωση και τι μέγεθος έχει ο όγκος όταν φτάνουν στο γιατρό. Η έρευνα λοιπόν, αυτή έδειξε, ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία το μέγεθος του ογκιδίου ήταν κατά μέσο όρο πολύ μικρότερο απ' όσο στο μέσο όρο των γυναικών που πηγαίνουν για διάγνωση στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ήταν λίγο χειρότεροι σε σύγκριση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι όσες απευθύνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, δηλαδή όσες έχουν την ευχέρεια να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, έχουν και την οικονομική δυνατότητα, αλλά και την ενημέρωση να προλάβουν την αρρώστια και το θάνατο. Αντίθετα, ένα τμήμα των γυναικών που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία και ελλιπέστερη ενημέρωση έχουν, αλλά και συχνά χάνουν χρόνο περιμένοντας μήνες να έρθει η σειρά τους. Ετσι, θα λέγαμε εμείς, αν και τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να προσφέρουν θαυμάσιες υπηρεσίες, λόγω των ελλείψεων που έχουν και της έξαρσης της ιδιωτικοποίησης στο χώρο της Υγείας, δεν μπορούν να βοηθήσουν όσο θα έπρεπε. Και εδώ βρίσκεται η ευθύνη του κράτους απέναντι στις Ελληνίδες: Πραγματικά, δεν είναι καθόλου μικρός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του μαστού που καταγράφονται κάθε χρόνο: Είναι τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες γυναίκες - και χίλιες πεντακόσιες με χίλιες οκτακόσιες που ήταν ήδη άρρωστες, που πεθαίνουν κάθε χρόνο. Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές: Μια στις εννέα γυναίκες υπολογίζεται ότι θα εκδηλώσει συμπτώματα καρκίνου του μαστού μέχρι τα 85 της χρόνια... Βλέπουμε λοιπόν ότι σ' αυτό το ζήτημα ζωής και θανάτου η υγεία είναι ζήτημα ταξικό.

Το άγχος σκοτώνει

Τι όμως θα πρέπει να φοβόμαστε σε σχέση με την εκδήλωση καρκίνου του μαστού που είναι κατ' εξοχήν «γυναικεία ασθένεια»; (μόνο ένας άντρας σε διακόσιες καρκινοπαθείς γυναίκες μπορεί να αρρωστήσει για τον ίδιο λόγο). Ερευνες που έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση που είχαν κάνει Ελληνες επιστήμονες, ήδη από το 1986: Η παρατεταμένη ψυχική ένταση, ευοδώνει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η διαπίστωση αυτή βασίστηκε σε έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα και είχε γίνει τότε σχετική ανακοίνωση στο Συνέδριο Μαστού της Κοπεγχάγης από τους Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα, Γιάννη Μαντωνάκη, Σταμ. Τσιλιακό, Ελένη Τουφεξή και Νίκη Αγνάντη. Ετσι, λοιπόν, όπως αποδείχτηκε, λύπη και χαρά εκδηλώνεται στο μαστό της γυναίκας... Αλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ασθένειας, εκτός από την παρατεταμένη ψυχική ένταση και το άγχος, είναι η ακτινοβολία, οι κληρονομικοί παράγοντες, οι διαιτητικοί παράγοντες και τα οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση λίπους, η παχυσαρκία, τα οινοπνευματώδη, είναι αρνητικοί παράγοντες. Σ' ό,τι αφορά τα αντισυλληπτικά (μακροχρόνια χρήση) και τα οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση, γίνονται ακόμα έρευνες και οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, αλλά υπάρχει η άποψη ότι μάλλον βλάπτουν. Από την άλλη πλευρά, οι μητέρες που δε θηλάζουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στο μέλλον καρκίνο του μαστού. Ο θηλασμός είναι προστασία, όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα!

Μέχρι σήμερα οι άντρες είχαν το θλιβερό προνόμιο του καρκίνου του πνεύμονα όπως λέχθηκε στην εκδήλωση. Τώρα όμως εξαιτίας της αύξησης των καπνιστριών, αυξάνονται αλματωδώς και οι θάνατοι στις γυναίκες. Και ενώ στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού η θνησιμότητα είναι πολύ μικρότερη, όταν μάλιστα υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, στον καρκίνο του πνεύμονα η θνησιμότητα είναι συντριπτικά μεγαλύτερη, λ.χ. στις ΗΠΑ στις 49.000 περιπτώσεις το χρόνο, πεθαίνουν οι 47.000.

Στην εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο Ζωγράφου συμμετείχαν οι Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα, επίκουρη καθηγήτρια του Παν/μίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, ο Απόστολος Μανδρέκας, τ. Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του ΝΝΑ Αθηνών και αντιπρόεδρος της Εταιρείας, ο Βασίλης Γεωργούντζος, ακτινολόγος, επιμελητής Α΄ του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, γεν. γραμματέας της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας, η Σμαράγδα Βενέτη, κυτταρολόγος, διευθύντρια του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Μαιευτηρίου «Λητώ», μέλος της Εταιρείας και ο Δημήτρης Χάψας, πλαστικός χειρουργός.

«Οχι» στον στρουθοκαμηλισμό!

Το πρόβλημα της απώθησης και φοβίας που δυστυχώς δημιουργούν στον πολύ κόσμο αυτά τα θέματα είναι λάθος και χρειάζεται επίσης αντιμετώπιση, γιατί όπως τόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα στην ενημερωτική εκδήλωση, «πρέπει να αντιμετωπίζουμε κατάματα το πρόβλημα και να μη καταφεύγουμε στο στρουθοκαμηλισμό - για να μη φτάσουμε σε απροχώρητο σημείο!».

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Η μαστογραφία έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30% - 40% σε γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών. Γι' αυτό μετά την ηλικία των 40 χρόνων η γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία για λόγους προληπτικούς κάθε χρόνο.

Εγχείρηση δε σημαίνει οπωσδήποτε μαστεκτομή. Οταν όμως χρειαστεί να γίνει, μπορεί να γίνει ανάπλαση του μαστού με πολλούς τρόπους ανάλογα με την περίπτωση.

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Ελλη Λαμπέτη» ιδρύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας και βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας 30 (τηλ. 210-7773.112).

Προσφέρει δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στις ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους, σε γυναίκες με καρκινοφοβία και σε όλες τις γυναίκες που διστάζουν ή φοβούνται να ενημερωθούν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ