Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Στις σημερινές συνθήκες, που το επιχειρηματικό κεφάλαιο, αποθρασυμένο από την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας και Ασφάλισης, αξιώνει νέες παραχωρήσεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας- Πρόνοιας, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά και στην πολύμορφη επίθεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του ιδιωτικού τομέα Υγείας και η εκμετάλλευση της μείωσης και της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα και των υπηρεσιών που παρέχει για την εκμετάλλευση των περισσότερων ασθενών και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών αποτέλεσαν κεντρικό ζήτημα της ημερίδας που πραγματοποίησε στις 11.12.2003 το ΠΑΜΕ με θέμα: «Δημόσια Υγεία και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ξεκάθαρο ότι η Υγεία έχει άμεση σχέση με τον τρόπο παραγωγής και το χαρακτήρα της κοινωνικής οργάνωσης. Οτι ο αγώνας για την Υγεία είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων, ότι για το ταξικό κίνημα η Υγεία δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα, που πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Με τη δημιουργία κοινωνικής συμμαχίας και ενιαίας συντονισμένης δράσης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τα κινήματα των γυναικών, της νεολαίας και με πολύμορφες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις.

Ιδιαίτερο ρόλο, σ' αυτή την πάλη, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη κοινής δράσης των εργαζομένων για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και τη διεκδίκηση κοινών στόχων πάλης με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Αναγκαία, σε αυτή την πορεία, είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, η ενίσχυση του ταξικού πόλου με τη συγκρότηση στους χώρους δουλιάς επιτροπών αγώνα του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα σε Υγεία και Πρόνοια έχουν φέρει ισχυρό πλήγμα στο δημόσιο τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ψυχικής Υγείας. Οτι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ουσιαστικά ασκούν ίδια πολιτική στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας. Και τα δυο κόμματα είναι υπέρ της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας. Δημαγωγούν όταν λένε πως η Υγεία είναι αγαθό και την ίδια στιγμή συμφωνούν σε μέτρα εμπορευματοποίησής της. Στο ίδιο πνεύμα ο ΣΥΝ μιλά για το συμπληρωματικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα της Υγείας στο δημόσιο, προσφέροντας με τη στάση και τις θέσεις του αριστερό άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν συμφωνήσει στο χαρακτήρα και στην ουσία των αντιδραστικών αλλαγών στην Υγεία και Πρόνοια, αποδέχονται τη λογική του ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και στον τομέα της Υγείας.

Πρέπει, τονίζει το ΠΑΜΕ, να μπει στο επίκεντρο της δράσης των συνδικάτων η πάλη για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, με την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης.

Η πάλη για να γίνει εργατική-λαϊκή περιουσία η βιομηχανία φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας, για πρόληψη, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, κατοικίας, στο σχολικό περιβάλλον, για ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Για την υπεράσπιση του πλαισίου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επέκτασή τους στο δημόσιο τομέα, για τη συγκρότηση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικά μέτρα συνολικής φροντίδας και στήριξης των ανθρώπων με αναπηρίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ