ΡΩΣΙΑ - «YUKOS».-- Το ρωσικό υπουργείο Φορολογικών Εσόδων έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός «YUKOS» χρησιμοποίησε διάφορα τεχνάσματα το έτος 2000 προκειμένου ν' αποφύγει την καταβολή φόρων στο κράτος, ύψους 98 δισ. ρουβλιών (3,33 δισ. δολ.). Η συγκεκριμένη κατηγορία από το κράτος διατυπώνεται ύστερα από σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας διαπιστώνουν σε πόρισμά της τη μεγάλη φοροδιαφυγή.
Είναι η πρώτη φορά που η «YUKOS» κατηγορείται ευθέως από το κράτος για παραβίαση του νόμου, μετά μήνες διώξεων των βασικών μετόχων της και της φυλάκισης δύο εξ αυτών. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της και πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, συνελήφθη τον Οκτώβρη με τις κατηγορίες της απάτης και της φοροδιαφυγής. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής της «YUKOS» στην αγορά της Μόσχας, αλλά δεν αιφνιδίασε αφού η διατύπωση από το υπουργείο της κατηγορίας για φοροδιαφυγή ήταν αναμενόμενη μετά από επιστολές του στην εισαγγελία για οφειλές της «YUKOS» στο κράτος.
ΡΩΜΗ - «ALITALIA».-- Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα των εργαζομένων στην «Alitalia», που σημειωτέον είχαν προχωρήσει στις αρχές Δεκέμβρη σε δύο αιφνιδιαστικές στάσεις εργασίας και καταλήψεις στο αεροδρόμιο της Ρώμης προκαλώντας στη μία απ' αυτές την ακύρωση τουλάχιστον 80 πτήσεων, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι συμφώνησε να δώσει και αύξηση μισθών αλλά και να αναβάλει τις απολύσεις τις οποίες είχε προγραμματίσει για την εταιρία. Στο τριετές κυβερνητικό σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της υπερχρεωμένης αεροπορικής εταιρίας (2004-2006), προβλέπονταν πάγωμα μισθών των εργαζομένων και 2.700 απολύσεις. Το σχέδιο αυτό στόχευε το 2005 η επιχείρηση να επιστρέψει στην κερδοφορία και να συμμετάσχει στη συμμαχία της γαλλικής «Air France» με την ολλανδική KLM. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει νέα συνάντηση στο Γενάρη για συζήτηση εκ νέου του σχεδίου εξυγίανσης.