Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεκδικούμε!

1. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ (375.000 δρχ.). Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000 δρχ.). Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000 δρχ.). Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για εισοδήματα κάτω των 4 εκατομμυρίων δρχ. για εργαζόμενους και συνταξιούχους. - Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης - υπόδησης, σχολικά είδη, φάρμακα. - Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ. - Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. - Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Πλήρης - σταθερή εργασία για όλους: Μείωση του εργάσιμου χρόνου: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. - 6ωρο - 30ωρο για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. - Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. - Κατάργηση των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα, χτυπούν τις ΣΣΕ, εισάγουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. - 30 μέρες άδεια σε όλους και ένας ολόκληρος μισθός Επίδομα Αδείας.

3. Ουσιαστική προστασία των ανέργων: Επίδομα στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. - Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. - Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμία προϋπόθεση. - Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους. - «Πάγωμα» των δανείων για απολυμένους - ανέργους. - Επιχορήγηση του ενοικίου. - Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων. - Ειδικά μέτρα προστασίας των άνεργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

4. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά. - Κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας. - Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. - Σύνταξη στο 80% του μισθού. - Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. - Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας. - Κάλυψη του συνόλου των αναγκών για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών ιατρείων και κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία. - Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού. - Δημιουργία κρατικών βρεφονηπιακών - παιδικών κέντρων. Δωρεάν για τους μισθωτούς. - Ιδιαίτερη φροντίδα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες. - Εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς. - Υπεράσπιση και επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων. - Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. - Κρατικό Σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. - Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών Ασφάλειας στους εργοδότες. - Αυστηρές ποινές στους εργοδότες, στους υπεργολάβους για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. - Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς. - Εργατικός έλεγχος - Αναβάθμιση της παρέμβασης των Συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.

5. ΟΧΙ στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση: Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το Δημόσιο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα. - Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. - Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό σχολείο για όλους. - Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο. - Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές ή ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

6. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών: Δημοκρατία στους τόπους δουλιάς. - Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από τις κρατικές - εργοδοτικές επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ