Στο ερώτημα αν θα συμφωνήσει για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) του 2003 για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς καλείται να απαντήσει στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ενώ εκκρεμεί αυτή της ΕΡΤ.
Οι υπεύθυνοι για την παραπληροφόρηση και τον αποχαυνωτικό αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού μεγαλο-ιδιοκτήτες των σταθμών, στο πλαίσιο της γενικότερης άγριας επίθεσης του κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων (πολιτική που υπηρετούν με συνέπεια οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι κάθε λογής εκφραστές του), επιδιώκουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που επιτρέπουν τη συνέχιση του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος και των χαμηλών αμοιβών για τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων. (Εξυπακούεται ότι οι ΣΣΕ δεν αφορούν τους λίγους και καλοπληρωμένους «αστέρες» με τα παχυλά συμβόλαια και τις ιδιωτικές συμφωνίες). Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ίδια ακριβώς στάση κρατούν τόσο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, όσο και η διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή η κυβέρνηση. Προτείνουν αυξήσεις - ψίχουλα στους βασικούς μισθούς, ο οποίες δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στο απολεσθέν κατά το 2003 εισόδημα των εργαζομένων, αρνούνται ουσιαστικά τη ρύθμιση του ωραρίου για τους δημοσιογράφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων, ιδιαίτερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι σήμερα αναγκασμένοι ως «σύγχρονοι σκλάβοι» να εργάζονται «ήλιο με ήλιο», ενώ δε δέχονται καν συζήτηση για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που επιβάλλουν με γοργούς ρυθμούς. Ενώ την ίδια στιγμή, παραβιάζουν ασύστολά τις ήδη υπάρχουσες ΣΣΕ.
Η αρνητική στάση των ιδιοκτητών είναι βέβαια αναμενόμενη. Το γεγονός ότι αποδέχονται ακόμη την ανάγκη ύπαρξης ΣΣΕ, δεν έχει να κάνει βέβαια με το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον τους για τους εργαζόμενους (τους οποίους οι ίδιοι εκμεταλλεύονται άγρια), αλλά με την επιθυμία τους για «εργασιακή ειρήνη», με τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών και με την επιδίωξή τους για κάποιες ρυθμίσεις στον άγριο μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Το γεγονός ότι έφτασε το τέλος του 2003 και οι ΣΣΕ δεν έχουν υπογραφεί, οφείλεται και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η κρίση που προκάλεσε με τις παραιτήσεις της στην αρχή της χρονιάς η προηγούμενη ηγεσία, η μακρά προεκλογική περίοδος, η «θερινή ραστώνη» και η ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα μόλις πριν λίγους μήνες, είναι οι «αντικειμενικές δυσκολίες». Αυτό που λείπει και φαίνεται με κάθε εκδήλωση προβλήματος, είναι η - με κύρια ευθύνη του ΔΣ - έλλειψη στην πράξη ουσιαστικού και σταθερού αγωνιστικού προσανατολισμού της ΕΣΗΕΑ, απέναντι στο αντεργατικό μπλοκ κυβέρνησης και μεγαλο-ιδιοκτητών.
Οι αγωνιστικές διαθέσεις στο κλάδο των δημοσιογράφων είναι σε ένα βαθμό δεδομένες, λόγω της αύξησης και της όξυνσης των προβλημάτων και της ανασφάλειας για το αύριο. Αποτέλεσμα αυτής της από τα κάτω πίεσης είναι και οι αποφάσεις του ΔΣ, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται μεν σε διεκδικητική κατεύθυνση, αλλά υπονομεύονται στην πράξη. Υπεύθυνες γι' αυτό είναι οι δυνάμεις εκείνες που, ανεξάρτητα από τις φραστικές αγωνιστικές κορόνες και τις φαινομενικά αντίθετες προτάσεις και τοποθετήσεις τους, σπρώχνουν την ΕΣΗΕΑ στον κατήφορο της μεγαλύτερης αναποτελεσματικότητας και τη διάλυση (τα γεγονότα στο ΜΕGΑ δείχνουν τις επιδιώξεις των εργοδοτών).
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», σε όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλε την ανάγκη της αγωνιστικής συσπείρωσης, όχι μόνο των δημοσιογράφων («να βγουν στο προσκήνιο, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους κλπ. κλπ.»), αλλά και συνολικότερα των εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου. Και έκανε προς την κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένες προτάσεις. Ομως, ο συσχετισμός στο ΔΣ είναι δεδομένος.
Εκεί που έφτασαν τα πράγματα, η μόνη διέξοδος είναι η υπογραφή των ΣΣΕ για ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για το 2003, μόνο σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις (οι οποίες όμως πρέπει να καταβληθούν σε όλους, μέλη και μη μέλη, αναδρομικά από 1/1/2003) και από την αμέσως επόμενη στιγμή η ουσιαστική προετοιμασία για την αγωνιστική διεκδίκηση των ΣΣΕ για το 2004. Σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις του χώρου και κοινούς διεκδικητικούς αγώνες. Το πρόσφατο θετικό βήμα - με την ιδιαίτερη συμβολή και του προέδρου του ΔΣ - της σύσκεψης όλων των Ενώσεων, πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και επιμονή. Απέναντι στο αντεργατικό μπλοκ κυβέρνησης - εργοδοτών, να αντιτάξουμε το αγωνιστικό μπλοκ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Εκεί θα κριθούν όλοι. Και όσοι, προβάλλοντας την ανάγκη να υπογραφούν οι ΣΣΕ, αποδέχονται θεωρητικά τουλάχιστον αυτήν την προοπτική, αλλά και όσοι αρνούνται την υπογραφή των ΣΣΕ, χωρίς να προτείνουν τίποτα.
Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ
Β΄αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ