Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΑΠΜΑΝ
«Αθώα» η Αστυνομία, λέει ο εισαγγελέας

Αθώα και ...αμόλυντη παραδίδεται η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης για τη σύλληψη και κράτηση του Βρετανού διαδηλωτή Σ. Τσάπμαν στη συμπρωτεύουσα τον περασμένο Ιούνη στις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Α. Δημόπουλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν παράνομες πράξεις για τις αστυνομικές αρχές και έκρινε «προσήκουσα» τη συμπεριφορά τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες και ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Θ. Δημητριάδης συμφώνησε με την προκαταρκτική εξέταση και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Η προκαταρκτική έρευνα στηρίχτηκε κυρίως σε καταθέσεις αστυνομικών και στα σχετικά βίντεο και απάλλαξε την αστυνομία, τόσο για το σακίδιο με τις βόμβες, όσο και για τον τραυματισμό του διαδηλωτή.

Ειδικότερα, το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας αναφέρει ότι ο Σ. Τσάπμαν είχε δύο σακίδια - ένα μαύρο και ένα γαλάζιο - και ότι υπήρξε αποσπασματική συρραφή των φωτογραφιών για να ενοχοποιηθεί η Αστυνομία. Το πόρισμα δέχεται ότι οι αστυνομικοί δεν έθεσαν δίπλα στον Βρετανό διαδηλωτή σακίδιο με σφυριά για να τον ενοχοποιήσουν και πως ο ίδιος αρχικά δεν είχε δηλώσει ότι κακοποιήθηκε. Επίσης, αναφέρεται ότι στο γαλάζιο σακίδιο δεν είχε ρούχα και μπουκάλια νερό, αλλά βόμβες μολότοφ.

Μάλιστα, το πόρισμα δέχεται ότι δεν προέκυψε κακοποίηση του Σ. Τσάπμαν από αστυνομικούς, αλλά τραυματίστηκε στην προσπάθεια σύλληψης, καθώς γλίστρησε (!) και έπεσε στην προσπάθεια να διαφύγει, ενώ αστυνομικός τον ακινητοποίησε με το πόδι, γιατί έφερε επάνω του και τον εξοπλισμό του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ