Περίπου 1.000 οικογένειες εδώ και 4 μήνες έχουν να πάρουν τα εξευτελιστικά επιδόματα
Κινητοποίηση των εργαζομένων με αίτημα να μη διαλυθεί το ΠΙΚΠΑ |
Στον προϋπολογισμό του ΠΙΚΠΑ είχαν υπολογιστεί τα απαραίτητα κονδύλια μέχρι τις 31.12.2003 και οι δικαιούχοι είχαν πληρωθεί μέχρι και τον Αύγουστο. Ομως απ' τις 9.8.2003 το ΠΙΚΠΑ έπαψε να υπάρχει ως οντότητα. Κι ενώ τα κονδύλια έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας, οι ανάδοχες, οι μονογονεϊκές και οι πολύ φτωχές οικογένειες δεν παίρνουν τα επιδόματα - χορηγούνται ανά δίμηνο - μετά τον Αύγουστο.
Οι ανάδοχες οικογένειες που καλύπτονται απ' το ΠΙΚΠΑ είναι 250 και αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός ή και περισσότερων φυσιολογικών ή ανάπηρων παιδιών.
Οι ανάδοχες οικογένειες διακρίνονται σε ξένες και συγγενικές.
Οταν το παιδί έχει προβλήματα υγείας τότε η οικογένεια επιδοτείται με 60.000 δραχμές το μήνα, δηλαδή 176 ευρώ, ενώ όταν είναι φυσιολογικά επιδοτείται με 50.000 δραχμές το μήνα (146,8 ευρώ).
Τα επιδόματα είναι δύο κατηγοριών: Για τις φτωχές οικογένειες - και αντιστοιχούν σε 31.200 δραχμές ή 91,6 ευρώ το μήνα - και για τις ευρισκόμενες σε καλύτερη κατάσταση - και αντιστοιχούν σε 23.500 δραχμές ή 69 ευρώ το μήνα.
Το ΠΙΚΠΑ καλύπτει 250 μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα που - εκτός απ' τη μητέρα - καλύπτει και τον πατέρα της μονογονεϊκής οικογένειας.
Τα επιδόματα είναι 36.000 δραχμές ή 105,6 ευρώ το μήνα για ένα παιδί και 50.000 δραχμές ή 146,7 ευρώ το μήνα. Στις μονογονεϊκές οικογένειες το ΠΙΚΠΑ πληρώνει και τα φροντιστήρια των παιδιών.
Υπάρχουν ακόμα και 250 οικογένειες που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και επιδοτούνται με 5.000 δραχμές ή 14,6 ευρώ το μήνα.
Ακόμα το ΠΙΚΠΑ επιδοτεί τα παιδιά εκείνα που σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία με 28.000 δραχμές ή 82 ευρώ το μήνα.
Κανένα από αυτά τα επιδόματα δε δόθηκε εδώ και τέσσερις μήνες στους δικαιούχους.
Η διάλυση της Πρόνοιας έχει στην κυριολεξία διαλύσει και τους εργαζόμενους.
Ετσι πλέον βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) στο οποίο έχει ενταχθεί η δομή του διαλυθέντος ΠΙΚΠΑ. Επιπλέον δεν ξέρουν σε ποιο ασφαλιστικό φορέα θα καταλήξουν: Αν δηλαδή θα είναι στο δημόσιο ή στο ΙΚΑ. Μάλιστα κάποιοι αποχωρούν απ' την εργασία και δεν ξέρουν τι σύνταξη και τι εφάπαξ θα πάρουν.
Ιδιαίτερα επονείδιστη ήταν η μεταφορά των παιδικών σταθμών του ΠΙΚΠΑ στους δήμους καθώς δεν είχε προβλεφτεί το μεταβατικό στάδιο. Ετσι οι εργαζόμενοι στο σταθμό της Πετρούπολης είναι απλήρωτοι απ' τον Αύγουστο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις - όπως στο ΠεΣΥΠ Νοτίου Αιγαίου - πληρώνονται με έναντι.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας επιδίδεται σε προεκλογική πασαρέλα με επισκέψεις σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας που στα λόγια τις εξυμνεί.
Ετσι την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής επισκέφτηκε μονάδες στην Κρήτη μεταξύ των οποίων και το ΚΕΠΕΚ Πόμπιας στο Νομό Ηρακλείου, που φιλοξενεί 35 παιδιά με σοβαρά κινητικά και νοητικά προβλήματα. «Το έργο που γίνεται είναι καθοριστικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή» είπε ο Κ. Στεφανής και αναγνώρισε την ανάγκη για μεταστέγασή του...