Πάνω από 140 οι νεκροί εργάτες του 2003, κοντά στους 500 την τελευταία τριετία
Eurokinissi |
Ο,τι απόμεινε από το σκυλάδικο, μέσα στο οποίο κάηκαν ζωντανοί οι τρεις εργάτες |
Το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά σε παλαιά αποθήκη ξυλείας, στην Πειραιώς 178 (ακριβώς δίπλα στο Praktiker) και ενώ γίνονταν εργασίες για τη μετατροπή της σε νυχτερινό κέντρο. Ταυτόχρονα, με τις εργασίας έκανε πρόβες το μουσικό σχήμα που επρόκειτο να εμφανιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν οι ζωές τριών εργαζομένων: Του Ντανιέλ Καρασλόβσκι, ετών 28 πολωνικής καταγωγής, του Αλεξάντερ Τσαβκόβσκι, ετών 31, ουκρανικής καταγωγής και του Μπίρμπαν Γκιούροσλαβ, ετών 41, ουκρανικής καταγωγής. Η εταιρία που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του κέντρου είναι η ELD ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΠΕ και ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο Η. Θάνος.
Eurokinissi |
Η ξυλαποθήκη που ήθελαν να τη μετατρέψουν σε «πολιτιστικό κέντρο» κι έγινε τάφος |
Ορισμένα, όμως, από αυτά που επίσημα «δε γνωρίζουν» οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι δημοσιογράφοι που έφτασαν έγκαιρα στον τόπο της πυρκαγιάς είχαν την ευκαιρία να τα μάθουν από αυτόπτες μάρτυρες που μέσα στον πανικό αναφέρονταν σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Ωσπου μπράβοι της εργοδοσίας άρχισαν να μοιράζουν μπουνιές σ' όσους τολμούσαν να μιλάνε μπροστά τις κάμερες... Ετσι, έγινε γνωστό ότι η ηγεσία της Πυροσβεστικής έχει στα χέρια της τη σημαντική μαρτυρία πυροσβέστη από τη Φιλαρμονική της Πυροσβεστικής που έτυχε να βρίσκεται εκεί, για να παρακολουθήσει την πρόβα συναδέλφου του μουσικού. Από τη μαρτυρία αυτή αποκαλύφθηκε ότι την ώρα που γινόταν η πρόβα, ακριβώς την ίδια ώρα από πάνω τους γίνονταν και ηλεκτροσυγκολλήσεις. Και για να μη γίνει ζημιά στα σκηνικά είχε στρωθεί λινάτσα, η οποία και όπως ήταν αυτονόητο άρπαξε πρώτη φωτιά! Στον πανικό που επικράτησε κανείς δεν ειδοποίησε τους τρεις αλλοδαπούς εργάτες που δούλευαν στο πίσω μέρος, με αποτέλεσμα αυτοί να καούν ζωντανοί! Ειδικά για τη χρήση αλλοδαπών εργατών σε τέτοιες δουλιές έγινε γνωστό ότι υπάρχει κύκλωμα που φροντίζει να βρίσκει τους πιο εξαθλιωμένους ώστε να πέφτει κατακόρυφα το κόστος. Ο λόγος που ακόμα δε δίνονται στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το ποιοι και πόσοι δούλευαν είναι το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν χωρίς κανένα χαρτί νομιμοποίησης. Το υπό κατασκευή σκυλάδικο δεν ήταν τίποτα άλλο από μια σύγχρονη γαλέρα, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής λογίζεται ως μηδενική από τους βαρόνους της νύχτας και το όλο κύκλωμα των κρατικών υπηρεσιών που καλύπτει τη δράση τους. Για το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, αυτά τα μαγαζιά εξακολουθούν να λογίζονται «πολιτιστικά κέντρα».
Την Κυριακή το πρωί, στον τόπο όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά αυτό που υπήρχε ήταν όχι το κτίριο αλλά ό,τι είχε μείνει από αυτό, καθώς τα πάντα - εκτός από τους εξωτερικούς τοίχους - είχαν καεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σα να είχε πιάσει φωτιά αντί για κτίριο ένα δοχείο βενζίνης. Προσπαθώντας να μάθουμε τι συμβαίνει μιλήσαμε με κάποιους που δήλωναν εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κτίριο. Ομως, όταν τους επισημάναμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών «ατυχημάτων» κύρια αιτία είναι ότι οι εργοδότες δεν παίρνουν μέτρα ασφάλειας αυτοί άρχισαν να φωνάζουν σα να ήταν αυτοί οι εργοδότες...
Χαρακτηριστικές, για το πώς στήνονται αυτά τα μαγαζιά, είναι οι δηλώσεις του Γ. Λαμπριανίδη, προέδρου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, προς το «Ρ»: «Στις περισσότερες των περιπτώσεων, χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υλικά γιατί είναι φθηνά και στήνονται γρήγορα. Γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να συμβούν παρόμοια περιστατικά όπως αυτό του Σαββάτου. Εχουμε δει πολλές φορές κέντρα διασκέδασης να πιάνουν φωτιά πριν ή μετά την έναρξη λειτουργίας τους». Ακόμα μιλώντας γενικότερα για τους χώρους διασκέδασης επισημαίνει ότι το 80% αυτών δεν περνάνε από τον προβλεπόμενο έλεγχο και κανείς δεν ξέρει αν έχουν ανανεώσει την άδειά τους όπως προβλέπεται από το νόμο. Ειδικά, για τα κέντρα διασκέδασης αναφέρει ότι υπάρχει μια 7μελής Επιτροπή που τα ελέγχει για το αν τηρούν τους όρους ασφάλειας, ώστε να πάρουν την άδεια λειτουργίας τους. Στη συνέχεια, η Επιτροπή πρέπει να διενεργεί επανελέγχους ανά εξάμηνο. Ομως, τα κέντρα διασκέδασης, χωρητικότητας λιγότερης των 200 θέσεων, παίρνουν άδεια λειτουργίας από το δήμο. Ετσι, παρουσιάζεται το φαινόμενο, κέντρα από 500 θέσεις και πάνω να δηλώνουν μέχρι 198 θέσεις. Ενα φαινόμενο που δεν ελέγχεται, αφού η Αστυνομία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κάνει μόλις μία μήνυση!