Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΜΕΛΕΤΕΣ

Θανάσης Παπαρήγας «Η αρχαία δουλοκτητική δημοκρατία» (80 σελ.). Ο αξέχαστος Θανάσης Παπαρήγας, συμβάλλοντας στο ερευνητικό έργο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, κατέλιπε μια ακόμη σπουδαία μελέτη του. Ο συγγραφέας, με βάση τα νέα στοιχεία της ιστορικής επιστήμης, εξετάζει την εξελικτική -καταλυτική επίδραση που άσκησε η διάδοση των εμπορευματικών και νομισματικών σχέσεων στην αρχαία πατριαρχική κοινωνία. Η αρχαία πατριαρχική κάστα δεν έπαψε να υπάρχει στη λεγόμενη Αθηναϊκή «Δημοκρατία». Αντίθετα κατοχυρώθηκε και νομικά, αλλά απέκτησε πιο καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά.

«Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού (συλλογή άρθρων)» (224 σελ.). Εισαγωγή - μετάφραση Ελισαίος Βαγενάς. Η σύγχρονη ψυχολογία βρίσκεται σε κρίση, καθώς «παλεύουν» δύο ιδεολογικά «ρεύματα». Από τη μια η διαλεκτική, η φυσικο-επιστημονική, η υλιστική ψυχολογία. Και από την άλλη η ιδεαλιστική, η τελεολογική ψυχολογία. Σ' αυτή τη δεύτερη αντίληψη, αντίληψη που παριστάνει ότι δε βλέπει την υλική και κοινωνική «βάση» των ψυχολογικών διαταραχών και νόσων, απαντούν τα άρθρα διακεκριμένων ψυχολόγων της πρώην ΕΣΣΔ (Λ. Σ. Βιγκότσκι, Α. Ν. Λεόντιεφ, Ντ. Μπ. Ελκόνιν).

Ελευθερία Πολίτη - Μελά «Στην Αθήνα του Αλκιβιάδη» (180 σελ.). Το βιβλίο, σύνθεση ιστορίας και σχολιαστικής μυθοπλασίας, αφορά στον 30χρονο Πελοποννησιακό Πόλεμο. Στο πρώτο μέρος, το καθαρά ιστορικό, μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύονται τα ταξικά χαρακτηριστικά - αλαζονεία, ευτέλεια, αγριότητα, βία, πατριδοκαπηλία - του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είτε γίνεται στο όνομα της ολιγαρχίας είτε της «δημοκρατίας». Το δεύτερο μέρος, το μυθοπλαστικό, έμμεσα σχολιάζει την κοινωνική και ιδιωτική ζωή προσώπων και ομάδων, φωτίζοντας τους κραδασμούς του πολέμου στη δουλοκτητική κοινωνία.


Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το λαϊκό τραγούδι» (344 σελ.). Βιοεργογραφική μελέτη για τους αγώνες, τα βιώματα σαν οργανοπαίκτη και δασκάλου μουσικής και το συνθετικό έργο του αυθεντικού λαϊκού δημιουργού Θόδωρου Δερβενιώτη. Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεκάωρη συνέντευξη του Θ. Δερβενιώτη στους συγγραφείς του βιβλίου και στη διασταύρωση των στοιχείων, αποτελεί ταυτόχρονα και μια κριτική προσέγγιση του μετεμφυλιακού τραγουδιού.

Αστέριος Λάμπρου «Στη γροθιά του Σούπερμαν» (480 σελ.). Πρωτότυπη, πολύ ενδιαφέρουσα, χρήσιμη - ιδεολογοαισθητικά - μελέτη με θέμα τα άκρως επικίνδυνα για την κοινωνία μας, το λαό μας, ιδιαίτερα τα παιδιά - αυριανούς πολίτες, αμερικανόπνευστα, ιμπεριαλιστικής «λογικής», κινηματογραφικά -τηλεοπτικά - εκδοτικά άψυχα κατασκευάσματα, τύπου Σούπερμαν, Μπάτμαν, Ράμπο, Ταρζάν και λοιπά καρτούν ανδρεικέλων, που κατά κόρον πλασάρει ως «ψυχαγωγικά» προϊόντα και «παιχνίδια», μέσω των ΜΜΕ, το νεοταξικό κεφάλαιο.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγαίος, ακριβοδίκαιος, αγωνιστής(2016-12-04 00:00:00.0)
Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού(2007-09-09 00:00:00.0)
ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ(2004-07-11 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ(2003-10-10 00:00:00.0)
H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ(2003-09-26 00:00:00.0)
Νέο ΔΣ στην ΕΜΣΕ(1998-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ