Βγαίνουν στον πλειστηριασμό μετά την εκποίηση των οικοπέδων του Ιδρύματος
Οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων γίνονται για να πληρωθούν αυξήσεις στο εφάπαξ που κέρδισαν οι εργαζόμενοι με μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αφορούσαν σε περιπτώσεις συνταξιοδοτηθέντων απ' το 1985 και εντεύθεν. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις αποφάσεις τελεσιδικούν, ενώ οι διεκδικητές τους έχουν πεθάνει! Εκτός απ' τις αυξήσεις στο εφάπαξ υπάρχουν και ορισμένες διεκδικήσεις εν ενεργεία εργαζομένων για τις οποίες υπάρχουν θετικές τελεσίδικες αποφάσεις.
Τέτοιες αποφάσεις για πλειστηριασμούς υπήρξαν αρκετές στο παρελθόν αλλά το γραφείο δικαστικού του ΠΙΚΠΑ με τη συνδρομή των εργαζομένων τις απέτρεψαν έστω και την τελευταία στιγμή. Τα πράγματα όμως άλλαξαν με την ισχύ του διαλυτικού νόμου για την Πρόνοια 3106 που ψήφισε η κυβέρνηση στις αρχές του 2003, σύμφωνα με τον οποίο το ΠΙΚΠΑ έπαψε να υπάρχει πια ως νομική υπόσταση μετά την 7.8.2003. Κι ενώ το υπουργείο Υγείας φρόντισε να πάρει την περιουσία του ΠΙΚΠΑ υπό την κατοχή του, δεν ανέλαβε και νομότυπα τις υποχρεώσεις για τη διευθέτηση των δικαστικών αποφάσεων του Ιδρύματος έναντι των εργαζομένων.
Πορεία των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ όταν ψηφιζόταν ο νόμος 3106 με αίτημα: «ΟΧΙ στη διάλυση του ΠΙΚΠΑ» |
Αλλά και την τελευταία στιγμή, προχτές, το υπουργείο Υγείας μπορούσε να αποτρέψει την εκποίηση του οικοπέδου στην Κηφισιά αν λίγες ώρες πριν τον πλειστηριασμό του οικοπέδου δεχόταν την καταβολή ενός ποσού «έναντι» του εντάλματος που θα έκοβε το ίδιο το υπουργείο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ποσό που ζήτησε ο δικαστικός επιμελητής για «έναντι» δεν ξεπερνούσε τις 15.000 ευρώ όταν το ένταλμα συνολικά θα ήταν για 130.000 ευρώ. Το οικόπεδο στην Κηφισιά πουλήθηκε λίγο πάνω από 360.000 ευρώ (δηλαδή 122,6 εκατ. δραχμές) όταν η κοστολόγησή του ήταν 1.027.000 ευρώ (δηλαδή 350 εκατ. δραχμές)!
Τώρα στους πλειστηριασμούς ακολουθούν τα ΙΑΚ - βρίσκονται και αυτά στον αέρα καθώς έχουν χάσει τη νομική τους υπόσταση - και τα οποία πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στις ανασφάλιστες ομάδες του πληθυσμού.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στους - όπως λέει - αδύναμους. Αλλά τα λόγια έχουν χάσει πια την έννοιά τους, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορούν να αρθούν ούτε σε ρόλο λογιστή.