ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Την παροχή νέου δανείου προς το Λίβανο ενέκρινε, χτες, ομόφωνα, το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, να αναβαθμιστεί το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.
Σύμφωνα με το λακωνικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε στην Ουάσιγκτον, μετά το πέρας της συνεδρίασης, το νέο δάνειο είναι ύψους 56,6 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Λίβανος καλείται να το αποπληρώσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και 5 χρόνων χάριτος. Το πλέον σημαντικό στοιχείο, δηλαδή ο τόκος του δανείου, δεν έγινε γνωστός.
Ειδικότερα, των χρημάτων αυτών θα επωφεληθούν 20.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, 130.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στα σχολεία τους και 20.000 καθηγητές, οι οποίοι θα απορροφηθούν σε σεμινάρια επιμόρφωσης. Το συνολικό κόστος του σχεδίου αναβάθμισης του λιβανικού εκπαιδευτικού συστήματος ανέρχεται στα 70,9 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων, εκτός από την Παγκόσμια Τράπεζα, καλύπτει με επενδύσεις η λιβανική κυβέρνηση (12,7 εκατομμύρια δολάρια) και μία γαλλική επιχείρηση (της οποίας η επωνυμία δε γνωστοποιήθηκε) με ποσό 2,1 εκατομμύρια δολάρια.
Με τη χορήγηση και του νέου αυτού δανείου, ο Λίβανος χρωστά, πλέον, στην Παγκόσμια Τράπεζα 670 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά κύριο λόγο, για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στο 1975 - 1990. Εννοείται, φυσικά, ότι στη λιτή ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν αναφέρεται λέξη για το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής στο Νότιο Λίβανο, ούτε φυσικά για τις, υψηλότατης αξίας, ζημιές που προκαλεί η κατοχή, αλλά και τα, σχεδόν καθημερινά, πλήγματα του ισραηλινού στρατού στο λιβανικό έδαφος.