Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
OFFSHORE ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Τεράστια φοροδιαφυγή μεγαλοεπιχειρηματιών

Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή, στις αγοραπωλησίες ακινήτων και στις εμπορευματικές συναλλαγές με το εξωτερικό, μέσω των παράκτιων εταιριών που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παράδεισους, γνωστών και ως OffShore, ομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στις 9 Απρίλη.

Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για το έτος 1999, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των εμπορευματικών συναλλαγών της Ελλάδας με χώρες της ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες, γίνεται μέσω των τριγωνικών συναλλαγών με τις Offshore εταιρίες, με αποτέλεσμα να υπερτιμολογούνται οι εισαγωγές και να υποτιμολογούνται οι εξαγωγές. Η τριγωνική αυτή κομπίνα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή (εκτιμούν ότι οι υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις ανέρχονται στο 10% της αξίας των συναλλαγών) και την απώλεια τεράστιων ποσών για το ελληνικό δημόσιο. Το τελευταίο εισπράττει λιγότερο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων.

Αλλος τρόπος διείσδυσης των Offshore εταιριών είναι η αγορά ακινήτων σε ακριβές περιοχές της Αττικής (Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Ανοιξη, Κηφισιά κλπ.), όπου ομολογείται ότι έχουν ουσιαστικά μειώσει στο ελάχιστο τη φορολογική επιβάρυνση. Λόγος γίνεται για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 13%, καθώς και το φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κλπ.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), υπάρχουν σήμερα 2.100 αλλοδαπές εταιρίες στην Ελλάδα με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, ένα ακίνητο μεγάλης αξίας, χωρίς να διενεργούν καμία άλλη δραστηριότητα... Πρόκειται για τις εταιρίες - «μαϊμού» με έδρα φορολογικούς παραδείσους ( Κύπρος, Λιβερία κλπ.), οι οποίες έχουν συσταθεί από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων, χωρίς, όμως, αυτοί να εμφανίζονται πουθενά.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι έγινε έρευνα από το ΣΔΟΕ στις 25 από τις 2.100 Offshore εταιρίες, με τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. Από την έρευνα, προέκυψε ότι οι 9 από τις 25 αυτές εταιρίες είναι ιδιοκτησίας ενός εφοπλιστή, που κατέχει οικόπεδα σε διαφορές περιοχές (Βούλα, Βουλιαγμένη, Σπέτσες).

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο είναι αυτό με την πτωχεύσασα «Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίου ΑΕ» με οικόπεδο 20 στρεμμάτων και κτίσμα (εργοστάσιο «Αιγαίο») 10,2 στρέμματα με αντικειμενική αξία 1,8 δισ. δρχ. Ο σύνδικος της πτώχευσης με δικαστική απόφαση πούλησε την ακίνητη περιουσία σε offshore εταιρία στο τίμημα των 830 εκατ. δραχμών, που όριζε ως ελάχιστο τίμημα η δικαστική απόφαση. Είναι άγνωστο - αναφέρεται από το ΣΔΟΕ - ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και κάτοχος των μετοχών της offshore και ερευνάται αν είναι οι πρώην ιδιοκτήτες της πτωχής επιχείρησης!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ