Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΤΒΑ
Συνεχίζονται οι εκπτώσεις σε όφελος της «Πειραιώς»

Σε μια άνευ προηγουμένου καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται οι υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων. Τέτοια περίπτωση αποτελεί και το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς (όμιλος Σάλλα). Οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι (κατέχουν το 58% της ΕΤΒΑ) με το έτσι θέλω πέτυχαν να αλλάξουν τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών της Πειραιώς με την ΕΤΒΑ υπέρ των συμφερόντων της Ομίλου Σάλλα και σε βάρος των σημερινών μειοψηφούντων μετόχων της ΕΤΒΑ, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου (το οποίο ξεπούλησε το πακέτο), καθώς και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ)!

Ο όμιλος Σάλλα πέρασε από τη γενική συνέλευση της ΕΤΒΑ (την περασμένη Παρασκευή) να μετατρέψει τη σχέση ανταλλαγής σε 1 προς 2,4 αντί 1 προς 1,4 που συμφωνήθηκε αρχικά, ζημιώνοντας με πολλά εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο και την ΑΤΕ. Οι εκπρόσωποι τόσο του Δημόσιου (κατέχει το 7,8% των μετοχών της ΕΤΒΑ) όσο και της ΑΤΕ (κατέχει το 10,5%) διαφώνησαν, καταψηφίζοντας τις θέσεις της πλειοψηφίας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αλλάξουν τις προειλημμένες αποφάσεις των γαλοζοπράσινων μεγαλομετόχων της Πειραιώς. Είναι άγνωστο για την ώρα το τι προτίθεται και αν το Δημόσιο σκοπεύει να κάνει κάτι για τη διασφάλιση των συμφερόντων του στη βάση των όρων που υπήρχαν στις αρχικές συμβάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δημόσιο προκειμένου να πουλήσει «καθαρή» την ΕΤΒΑ στον Ομιλο Πειραιώς διέγραψε θαλασσοδάνεια ύψους 20 δισ. δρχ. Στη συνέχεια και ενόψει της ιδιωτικοποίησης αποκαλύφτηκε κομπίνα σε βάρος της ΕΤΒΑ ύψους 11 δισ. δρχ., τα οποία αφαιρέθηκαν στη συνέχεια από το τίμημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ