Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΤΙΚΗ
Αντι-κομμουνιστικές προκλήσεις

ΤΑΛΙΝ.-- Οι τρεις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία σκοπεύουν να εκδώσουν κοινή «καταδίκη του κομμουνισμού», πριν από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον ερχόμενο Μάη, υποστήριξε χτες η εκπρόσωπος του εσθονικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Αβε Μέλικ.

«Είναι ζήτημα αρχής... θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ΕΕ για τα εγκλήματα που έγιναν εδώ», υπογράμμισε η Μέλικ και πρόσθεσε πολλά τέτοια «ωραία», ενώ επίσης τόνισε ότι η κίνηση αυτή σκοπεύει στο να δοθούν κάποια στιγμή και αποζημιώσεις στα «θύματα» (από τη Ρωσία εννοείται).

Ολα αυτά την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη Βαλτική στερούνται ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων, επειδή τυγχάνουν να είναι Ρωσόφωνοι. Και την ίδια ώρα που απαγορεύεται και τιμωρείται η δράση κομμουνιστικών κομμάτων και φορέων, ενώ κομμουνιστές και ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στέλνονται στις φυλακές. Οπως για παράδειγμα ο Μικόλας Μπουροκιάβιτσιους - Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λιθουανίας, καθηγητής Πανεπιστημίου που είναι καταδικασμένος σε φυλάκιση 12 χρόνων και ο Γιουόζας Κουολιάλις - Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ, επίσης καταδικασμένος σε 6 χρόνια φυλάκιση.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των 3 χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Ταλίν της Εσθονίας για συζητήσουν το θέμα. Το ανακοινωθέν, ωστόσο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από αρκετές εβδομάδες.

Φασιστική πρόκληση

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», στις 23 Νοέμβρη στην πόλη του Πιάρνου (Parnu) στην Εσθονία πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή των αποκαλυπτήριων του μνημείου των λεγόμενων «μαχητών για την ελευθέρια», όπως ονομάζουν πλέον στην Εσθονία όσους ντόπιους εντάχθηκαν στα εσθονικά «Ες-Ες».

Στην τελετή πήραν μέρος περίπου 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Ούρμας Ρεϊνσάλου, πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου της Εσθονίας και μέλος του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος.

Η Ρωσία από τη μεριά της καταδίκασε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Εσθονών ναζί. Οπως ανακοίνωσε στις 26 Νοέμβρη η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Εσθονία, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε τα αποκαλυπτήρια στο Πιάρνου του μνημείου των «μαχητών για την ανεξαρτησία». Στο σχόλιο, ιδιαιτέρα, σημειώνεται πως το μνημείο αυτό δεν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για την αποκατάσταση όσων πολεμούσαν μέσα από τις γραμμές των ναζί. Καταδικάζεται επίσης και το γεγονός της συμμετοχής στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πολιτικών από τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ