Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Πολύνεκρο δυστύχημα

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Τα επισφαλή πλοιάρια που διεκπεραιώνουν καθημερινά τη μεταφορά εκατοντάδων Κογκολέζων σε λίμνες, και κυρίως, κατά μήκος του ποταμού Κονγκό, δίχως σχεδόν καμία επίβλεψη από τις μάλλον ανύπαρκτες ακτοπλοϊκές αρχές, είναι εδώ και πολλά χρόνια μία παλιά ιστορία. Η χτεσινή σύγκρουση δύο πλοιαρίων στη λίμνη Μαϊντόμπε της ΛΔ Κονγκό ήταν και θέμα καιρικής συγκυρίας: μία απρόσμενη καταιγίδα φούσκωσε τα ταραγμένα νερά, προκαλώντας τη σύγκρουση δύο πλοιαρίων, με αποτέλεσμα το θάνατο 160 ανθρώπων, μόλις 300 μέτρα απ' την όχθη! Η τύχη πάνω από εκατό άλλων αγνοείται και οι αρχές εκφράζουν φόβο πως πολλοί απ' αυτούς ίσως προστεθούν σύντομα στον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα πάντως με χωρικούς της περιοχής, οι διασωθέντες ανέρχονται σε 222.

Το ρόλο σωστικών συνεργείων ανέλαβαν ψαράδικα της περιοχής, που έσπευσαν να διασώσουν όσους μπορούσαν - απ' τους συνολικά περίπου 500 - επιβάτες. Αρκετοί απ' αυτούς σώθηκαν όχι γιατί πιάστηκαν απ' τα (ούτως ή άλλως ανύπαρκτα...) σωσίβια, αλλά από άδεια μεταλλικά βαρέλια που μετέφερε το ένα απ' τα δύο πλοιάρια.

Το δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη λίμνη Μαϊντόμπε («Μαύρο Νερό») της επαρχίας Μπαντούντου περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κινσάσα, αλλά ανακοινώθηκε μόλις χτες. Η λίμνη Μαϊντόμπε καλύπτει 2.300 τ.χλμ., ενώ το μέγεθός της διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται κατά την περίοδο των βροχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ