Στην υποβάθμιση και ακύρωση του έργου του αλλεργιολογικού τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο και αποτελεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη εκπαιδευτική μονάδα στο χώρο της αλλεργιολογίας, προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αρνούμενη να προκηρύξει μια θέση επιμελητή Β΄, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του τμήματος.
Το αλλεργιολογικό τμήμα υπάρχει από 20ετίας, σαν μια από τις δυο εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας και, παρά τα τεράστια προβλήματα στελέχωσης και υποδομής που αντιμετωπίζει, έχει εκπαιδεύσει την πλειονότητα των Ελλήνων αλλεργιολόγων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα ασθενείς απ' όλη τη χώρα, ενώ συνεργάζεται και για χειρισμούς δύσκολων περιστατικών με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και με ειδικές μονάδες φροντίδας υγείας. Και αυτά, παρά την οριακή στελέχωση του τμήματος, αφού μια διευθύντρια και μια επιμελήτρια Β΄ αντιστοιχούν σε οκτώ και κατά καιρούς δέκα ειδικευόμενους γιατρούς.
Φέτος, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε την προκήρυξη της θέσης, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει διαθέσιμος αλλεργιολόγος για ένταξη στο ΕΣΥ - η ειδικότητα της αλλεργιολογίας δεν έχει επαγγελματικό κορεσμό και οι περιπτώσεις που επιλέγουν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ σπανίζουν. Το αίτημα της διοίκησης για την προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε απ' το Α΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Πρόνοιας Αττικής, αλλά στην πορεία «χάθηκε» στα χρονοντούλαπα του υπουργείου Υγείας.
Σε επιστολή διαμαρτυρίας τους η διευθύντρια και επιμελήτρια του τμήματος υπογραμμίζουν ότι η στάση του υπουργείου οδηγεί στη ματαίωση της τυπικής δυνατότητας του Λαϊκού Νοσοκομείου να εκπαιδεύει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ειδικευόμενους αλλεργιολόγους και να προσφέρει κλινικό έργο στους ασθενείς και ζητούν άμεσα την προκήρυξη της θέσης.