Associated Press |
Αμέτρητα τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατοχής |
«Η ειρήνη χρειάζεται δύο πλευρές και ο Αριέλ Σαρόν δε φαίνεται να το αντιλαμβάνεται» σχολίαζε, χτες, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, λίγο μετά τις δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εκτιμούσε ότι ο Σαρόν δεν έχει ως προτεραιότητα τον «οδικό χάρτη». Αυτές ήταν οι πρώτες παλαιστινιακές αντιδράσεις στην έντονη φημολογία περί σχεδιασμών του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προχωρήσει σε «μονομερείς κινήσεις», αν δεν ευοδωθούν οι «διαπραγματεύσεις». Οι δηλώσεις Σαρόν, όμως, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στην ισραηλινή ακροδεξιά και τους εποίκους, οι οποίοι ετοιμάζουν ένα δικό τους «εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης».
Να διαλύσει ορισμένους απομακρυσμένους εποικισμούς και να διατηρήσει τα μεγάλα εποικιστικά συγκροτήματα εντός των συνόρων του Ισραήλ, τα οποία θα χαραχτούν κατά μήκος της γραμμής ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους (που κατασκευάζεται εντός παλαιστινιακών εδαφών) φέρεται να σκέφτεται ο Αριέλ Σαρόν, σε περίπτωση «που αναγκαστεί λόγω αναποτελεσματικότητας του διαλόγου να προχωρήσει σε μονομερείς χειρονομίες προς τους Παλαιστινίους». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται, κεκλεισμένων των θυρών, να τόνισε προς τους βουλευτές του κόμματός του ότι «όποιες κινήσεις και αν γίνουν, θα αποφασιστούν με γνώμονα τα ισραηλινά συμφέροντα και όχι το τι είναι καλό για τους Παλαιστινίους».
Αρκετοί βουλευτές, σύμφωνα με διαρροές, αντέδρασαν αρνητικά στην τοποθέτηση Σαρόν και αντιπρότειναν τη διάλυση της Π. Αρχής. Ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε ότι «αυτό δε συμφέρει το Ισραήλ, γιατί τότε θα πρέπει να αναλάβει, τουλάχιστον, τη σίτιση 3,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων». Συνεργάτες, πάντως, του Αριέλ Σαρόν δήλωναν ότι ο πρωθυπουργός, προς το παρόν, δεν έχει καταλήξει σε τίποτε συγκεκριμένο.
Παρ' όλα αυτά, η γνωστοποίηση των προθέσεών του προκάλεσε αντιδράσεις σε όλες τις πλευρές. Οι Παλαιστίνιοι, διά στόματος Αραφάτ και Ερακάτ, εκτίμησαν ότι ο Σαρόν δεν ενδιαφέρεται για τον «οδικό χάρτη» και αδιαφορεί για την έτερη πλευρά της «όποιας συμφωνίας», γι' αυτό και προκαταλαμβάνει τις διαθέσεις, μιλώντας για «μονομερείς κινήσεις». Εντονη είναι η ανησυχία και στο «στρατόπεδο» της ισραηλινής ακροδεξιάς και των εποίκων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες, 14 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων και από το Λικούντ, καθώς και το Συμβούλιο των Εποίκων απεργάζονται δικό τους «ειρηνευτικό σχέδιο», το οποίο προβλέπει την κατάργηση της Π. Αρχής και την προσάρτηση του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο θα προτείνει να δημιουργηθεί ενιαίο κράτος και να δοθεί η ισραηλινή υπηκοότητα στους Παλαιστινίους, όπως και το δικαίωμα ψήφου. Εντούτοις, για να διατηρηθεί «ο εβραϊκός χαρακτήρας του Ισραήλ», οι Παλαιστίνιοι θα καταμετρούνται σε 3 περιφέρειες και οι Ισραηλινοί σε 7 και όλες οι περιφέρειες θα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως πληθυσμού, με αποτέλεσμα η Κνεσσέτ να κυριαρχείται από Εβραίους αντιπροσώπους.
Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, με τις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάρρωσή του από ασθένεια, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ο ενδο-παλαιστινιακός διάλογος που αρχίζει, την επόμενη εβδομάδα, στο Κάιρο, και στη συνέχεια να ανταποκριθεί «δίκαια με κατάπαυση του πυρός και το Ισραήλ». Ο Μουμπάρακ εκτίμησε ότι η δράση των ενόπλων οργανώσεων «δε θα σταματήσει με τη βία, αλλά με επίλυση της κρίσης».