Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ
Προς εμπορευματοποίηση και κατεδάφιση αξιών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη σε σχετική συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου

Την πολιτική της ΕΕ που εμπορευματοποιεί την έρευνα και ξεθεμελιώνει αξίες που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες εκατονταετίες, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της σχετικής συζήτησης. Ο Κ. Αλυσσανδράκης τόνισε τα εξής:

«Υπάρχουν αρκετά σημεία στην έκθεση τα οποία με βρίσκουν σύμφωνο, ανάμεσα σε αυτά και η αναγνώριση του ρόλου της έρευνας και των ερευνητών, η επισήμανση της ανάγκης αύξησης των δαπανών, η απόδοση στη βασική έρευνα της σημασίας που της αξίζει.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν σημεία άκρως επικίνδυνα, σύμφωνα όμως με τη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων που ακολουθεί η ΕΕ. Ανάμεσα σ' αυτά, η αναφορά σε έρευνα προσανατολισμένη στον ανταγωνισμό, η προσέγγιση στα πνευματικά δικαιώματα από τη σκοπιά των εμπορικών συμφερόντων των ιδιωτικών επιχειρήσεων, η ανάγκη έρευνας προσανατολισμένης στην αγορά από δημόσιους πόρους και η συμμόρφωση της χρηματοδότησης με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Εχουμε ακόμα πρόταση για φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές ερευνητικές προσπάθειες, ενώ η διεθνής συνεργασία που μας ενδιαφέρει είναι αυτή σε επίπεδο επιχειρήσεων. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι το κριτήριο επιτυχίας, κάθε ερευνητικής προσπάθειας αναγορεύεται το αν θα έχει θετικό ερευνητικό αποτέλεσμα, ενώ προτείνεται η καθιέρωση αντίστοιχου συστήματος αξιολόγησης.

Οι παραπάνω προτάσεις, αλλά και η καθημερινή πολιτική πρακτική στην Ερευνα και την Ανώτατη Εκπαίδευση, κάνουν τις θετικές επισημάνσεις της έκθεσης να ηχούν ως απλό ευχολόγιο. Η έκθεση όπως τελικά διαμορφώθηκε, έχει ένα συνολικό προσανατολισμό που με βρίσκει ριζικά αντίθετο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατεδάφιση του συστήματος, αξιών που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες εκατονταετίες και την ανέγερση ενός νέου οικοδομήματος, ταγμένου στην εμπορευματοποίηση και το επιχειρηματικό κέρδος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορούν την Ερευνα(2015-04-24 00:00:00.0)
Ανήκει στο λαό και πρέπει να υπηρετεί το λαό(2009-07-05 00:00:00.0)
Απαιτεί δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους πανεπιστημιακούς(2009-05-06 00:00:00.0)
Η έρευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου(2009-02-20 00:00:00.0)
Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την έρευνα(2008-02-12 00:00:00.0)
Αρνούμαστε την πρόσδεσή της στην υπηρεσία του μεγάλου κεφάλαιου(2000-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ