Ξεχωριστή, μαζική και μαχητική ήταν σ' αυτή τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση η παρουσία του μπλοκ των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στην κεφαλή του πορεύτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος.
«Σταθερά στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», όπως έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, πορεύτηκαν οι ταξικές δυνάμεις, που τα πανό τους βρίσκονταν μπροστά από το κόκκινο ποτάμι των μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το δυναμικό μπλοκ των οικοδόμων ακολουθούσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κι αμέσως μετά, οι οργανώσεις των αντιστασιακών, που για πολλά χρόνια η θέση τους βρίσκεται εκεί, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού: «ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο. 62 χρόνια αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα», έγραφε ένα από τα πανό τους, που συγκινούσε ανθρώπους κάθε ηλικίας στο πέρασμά του. Επιτροπές Ειρήνης και το μπλοκ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας βρίσκονταν επίσης εκεί.
«85 χρόνια στην πρωτοπορία, για το λαό, για το σοσιαλισμό», ήταν το μήνυμα της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, του πρώτου μπλοκ του Κόμματος. Τα χειροκροτήματα από τον κόσμο στα πεζοδρόμια έπεφταν βροχή: «να το ΚΚΕ», «έρχονται οι δικοί μας». Γιατί τόσα χρόνια τώρα το ΚΚΕ είναι το στήριγμα γι' αυτούς τους ανθρώπους της δουλιάς και του μόχθου, γι' αυτό και βροντοφώναζαν «ΚΚΕ ισχυρό - στήριγμα για το λαό», αναγνώριζαν ότι η θέση τους είναι εκεί και συμπλήρωναν: «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουνε τον πόλεμο και την ολιγαρχία».
Τα νιάτα της ΚΝΕ αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος αυτών των μαζικών, μαχητικών δυνάμεων. Μια σειρά ένστολων στρατευμένων πορεύονταν εκεί μπροστά στο ποτάμι των νέων κομμουνιστών κι ο κόσμος τούς υποδέχονταν με το σύνθημα: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά». Οι Τομείς της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, μαθητές, νέοι εργαζόμενοι από τις συνοικίες της Αθήνας, νέοι γεμάτοι ζωντάνια, μαχητικότητα και συναίσθηση του χρέους: «30 χρόνια Πολυτεχνείο, 35 χρόνια ΚΝΕ. Συνεχίζουμε στο δρόμο της αμφισβήτησης, της ρήξης, του λαϊκού μετώπου». Γιατί η ανατροπή είναι και σήμερα ο στόχος: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Αυτό διδάσκει το Πολυτεχνείο, αυτό έχουμε μπροστά μας, στόχο του σήμερα.