Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - 2003
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζικό «παρών» στις μεγάλες πόλεις

Από την πορεία στα Γιάννενα

Πέτροβας Σπύρος

Από την πορεία στα Γιάννενα
Με μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις τίμησαν την 30ή επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου εργαζόμενοι και νεολαία στις μεγάλες πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, χτες, Δευτέρα, 17 του Νοέμβρη.

Στα Γιάννενα, πλήθος κόσμου έκανε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. Από το Παλιό Πανεπιστήμιο μέχρι το Δημαρχείο και από εκεί έως τη Νομαρχία. Το πρωί είχε γίνει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο ηρώων του Πολυτεχνείου στη Δομπόλη. Σημειώνεται πως την Κυριακή 16/11 το πρωί και την Παρασκευή 14/11 βρέθηκαν πανό με φασιστικά συνθήματα ανυπόγραφα ή με υπογραφή της «Χρυσής Αυγής» και της «ΕΠΕΝ» στο μνημείο και στο χώρο του Πανεπιστημίου. Εκπρόσωποι φορέων κατέβασαν τα φασιστικά συνθήματα.

Στο Αγρίνιο, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στο μνημείο «Γρηγόρης Λαμπράκης». Στην Ηγουμενίτσα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου, όπου εκ μέρους των φορέων μίλησε ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας. Στην Κέρκυρα πλήθος κόσμου ξεκίνησε διαδήλωση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί, και κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι. Στη Λευκάδα, έγινε μαζική συγκέντρωση έξω από την Εθνική Τράπεζα, όπου μίλησε εκ μέρους των φορέων ο Μ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας.

Στην Αρτα, έγινε η πιο μαζική διαδήλωση της τελευταίας δεκαπενταετίας με το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων να κυριαρχεί σε μαζικότητα. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κιλκίς και έφτασε έως την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Πρέβεζα, το πρωί εργαζόμενοι από το ΠΑΜΕ, μαθητές, η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη έκαναν μαζική διαδήλωση. Ξεκίνησαν από το Φόρο και κατέληξαν στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσαν στεφάνια. Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση είχε οργανωθεί από επιτροπή γιορτασμού που «συγκροτήθηκε» με πρωτοβουλία του Δήμου Πρέβεζας, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί τα ΔΣ των μαζικών φορέων αλλά μεμονωμένα κάποια πρόσωπα... Και σα μην έφτανε αυτό οι «διοργανωτές» ήρθαν αργοπορημένοι χωρίς καμία προετοιμασία. Αντίθετα, οι ταξικές δυνάμεις και το φιλειρηνικό κίνημα από νωρίς το πρωί βρίσκονταν στα σχολεία και στους χώρους δουλιάς προετοιμάζοντας την πρωινή αλλά και την απογευματινή ξεχωριστή κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ έξω από το ΕΚ Πρέβεζας. Γεγονός που... ενόχλησε τον πρόεδρο του ΕΚΠ, Καζαντζίδη, ο οποίος έσπευσε να διαμαρτυρηθεί για τον «χωριστό» γιορτασμό του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ