Στην πλήρη επιβεβαίωση ότι η επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια στηρίζεται στις εισαγωγές, προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Το θέμα προέκυψε όταν αναγκάστηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο προωθείται η σκανδαλώδης ανάθεση σε ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 120 - 160MW στη Βοιωτία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε πλέον την ύπαρξη εφεδρειών ηλεκτρισμού από την Ιταλία». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το περασμένο καλοκαίρι, η Ιταλία δεν έδωσε ούτε μία κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές συμφωνίες, αφού η γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς δεν μπορούσε να καλύψει καν τις δικές της ανάγκες.
Το γεγονός αυτό, κατά την κυβέρνηση, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την πριμοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πολύ ακριβά. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ακόμα δεν είναι τόσο τραγική, αλλά αξιοποιείται τεχνητά για την ικανοποίηση μιας χούφτας ιδιωτών που διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της ενεργειακής αγοράς. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επάρκειας κατά το 2004, ωστόσο καλού - κακού ας υπάρχουν οι εφεδρείες. Το πόσο όμως θα κοστίσουν δεν αποκάλυψε.
Για να φτάσουμε όμως σ' αυτό το σημείο, ώστε με διαδικασίες - εξπρές ιδιώτες να γίνονται ηλεκτροπαραγωγοί, χρειάστηκε η εφαρμογή μιας ...συνεπούς φιλομονοπωλιακής πολιτικής, που απέτρεψε τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε οι ιδιώτες να βρουν το έδαφος έτοιμο.
Στις περιπτώσεις, όμως, που οι ενεργειακές επενδύσεις δε συμφέρουν τους ιδιώτες, τότε αναλαμβάνει η ΔΕΗ. Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος κήρυξε άγονο το διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο και την ανέθεσε (στη ΔΕΗ). Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετικό διαγωνισμό και ενώ η ΔΕΗ κρίθηκε μειοδότης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πίεζε να κατακυρωθεί σε εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα και, αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις, είναι βέβαιο ότι θα του την παραχωρούσαν.
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχτεί και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή και άλλων 3 ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.300MW, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πώληση του 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) στην ισπανική Γκαζ Νάτουραλ.