Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ - ΝΕΟΣ ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ζουν σε κοντέινερς από το 1990!

Στα κοντέινερς συνεχίζουν να μένουν μέχρι και σήμερα εκατοντάδες παλιννοστούντες ομογενείς (110 οικογένειες) από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που από το 1990 έως το 1993 εγκαταστάθηκαν στον οικισμό υποδοχής στο Νέο Ζυγό Καβάλας. Σήμερα 10 και 13 χρόνια μετά, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, παραμένουν χωρίς σπίτι και καθημερινά ζουν με τον κίνδυνο να πέσει η «σκεπή» στο κεφάλι τους ή να πάρει φωτιά το κοντέινερ - σπίτι, εξαιτίας της φθοράς που έχει υποστεί σε ορισμένα σημεία το «προσωρινό» δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι στιγμής πέντε «οικίσκοι» έχουν καεί χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Οι παλιννοστούντες καταγγέλλουν τον εμπαιγμό τους και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. Και η κυβέρνηση επιχειρεί, για άλλη μια φορά, να «πατήσει στην ανάγκη», για να εκβιάσει την ψήφο τους, μοιράζοντας στεγαστικά δάνεια τα οποία στην πλειοψηφία τους ακόμη και αν τα πάρουν δε θα μπορούν να τα αποπληρώσουν, αφού ελάχιστοι έχουν σταθερή δουλιά και εισόδημα.

Φορέας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκατάστασης των παλιννοστούντων ήταν το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ), το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και περίπου 2 χρόνια χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρώσει το έργο, το οποίο ανέλαβε να διεκπεραιώσει και για το οποίο δαπανήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Χρήματα που αν, όπως λένε οι παλιννοστούντες, δίνονταν για την ανέγερση κατοικιών θα είχαν χτιστεί τα σπίτια για τη στέγαση όλων όσοι αρχικά είχαν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις. Τώρα το ΕΙΥΑΠΟΕ έχει μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και οι πάμπολλες εκκρεμείς υποθέσεις του στην περιοχή έχουν περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ετσι, εκατοντάδες παλιννοστούντες περιμένουν ακόμη να ολοκληρωθούν οι οικισμοί που πριν χρόνια ξεκίνησαν να χτίζονται, προκειμένου να γίνει στη συνέχεια η κλήρωση για την απόδοση των σπιτιών. Και σήμερα τα περισσότερα παραμένουν ημιτελή (άλλα στα μπετά, άλλα στους σοφάδες, άλλα στα κουφώματα). Στους «γραφειοκρατικούς μηχανισμούς» και το «ανεπαρκές νομικό πλαίσιο» επιχειρούν να αποδώσουν τις ευθύνες για τις χρόνιες καθυστερήσεις οι κυβερνητικοί παράγοντες, λες και δεν είναι η κυβέρνηση που δημιούργησε τους μηχανισμούς και καθόρισε το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Στο Νέο Ζυγό Καβάλας, νέοι και γέροι, είναι πλημμυρισμένοι από αγανάκτηση. Δεκατρία χρόνια ζουν σε κοντέινερς που στήθηκαν προσωρινά και τελικά έγιναν μόνιμα. Εκεί μέσα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν παιδιά που σήμερα νιώθουν έντονα την γκετοποίηση. Τα μικρότερα χαμογελούν ακόμα. Οι γονείς και οι παππούδες όμως τα παρακολουθούν σε κάθε τους βήμα, αφού ακόμη και το παιχνίδι είναι επικίνδυνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ