Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
«Κατεδαφίζεται» και η ιστορική μνήμη

Η διατήρηση των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν έχει άμεση σχέση μόνο με την αρχιτεκτονική συνέχεια της Αθήνας, αλλά κυρίως με την ιστορική μνήμη και την προστασία του περιβάλλοντος εντός της πρωτεύουσας.

Τα παραπάνω σημείωσαν, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου με θέμα τη διάσωση των προσφυγικών, μέλη της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και κάτοικοι των πολυκατοικιών, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), να κατεδαφιστούν τα προσφυγικά εκτός από δύο πολυκατοικίες. Τη συνέντευξη διοργάνωσαν η Σχολή Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το ΙΚΟΜΟΣ, ο σύλλογος ιδιόκτητων προσφυγικών της Λεωφ. Αλεξάνδρας και πλήθος φορέων και κινήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Γεράκης, πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων, σημείωσε πως πρόκειται για ένα ιστορικό και αρχιτεκτονικό θέμα, αλλά με πολιτικές διαστάσεις. Είπε πως «δε θα ξεγελαστούμε από την απόφαση να μείνουν δυο πολυκατοικίες», ενώ εξέφρασε την αμφισβήτησή του, για το αν θα γίνει πράσινο, δηλώνοντας με βεβαιότητα πως πράσινο θα γίνει μόνο στην περίπτωση που στον ελεύθερο χώρο ανάμεσα στις πολυκατοικίες (σ.σ. αποτελεί το 69% του συνόλου) φυτευτεί και φροντιστεί.

Η Αν. Βρυχέα, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα αποτραπεί η κατεδάφιση των πολυκατοικιών, λέγοντας πως «δε νομιμοποιείται η απόφαση του ΚΣΝΜ». Υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή αποτελεί έγκλημα για την πόλη της Αθήνας.

Ο Γ. Ευταξιόπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου κατοίκων των προσφυγικών πολυκατοικιών «Η Ανάπλαση», τόνισε πως στο χώρο «δεν προτίθεται να δημιουργήσουν πράσινο». Εκανε λόγο για συμπαιγνία Δήμου Αθηναίων και κυβέρνησης με στόχο την κατεδάφιση των προσφυγικών. Κατήγγειλε πως, αφού πουλήθηκαν 138 διαμερίσματα (το 59% του συνόλου) άμεσα «μπάζωσαν» τα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ «λες και δεν πρόκειται να ξαναζήσει άνθρωπος σε αυτά τα διαμερίσματα. Είπε πως η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου πίεζε στην κατεύθυνση ταχύτερης κατεδάφισης και τέλος κατήγγειλε τη συνολική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων που το ζήτημα είναι ανοιχτό.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών κ. Μιχαλόπουλος, υπενθύμισε πως από το 1960 υπάρχει αντίστοιχη απόφαση - Βασιλικό Διάταγμα - σύμφωνα με την οποία από εκείνη την περίοδο ζητείται η κατεδάφιση των «προσφυγικών παραπηγμάτων» που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων, «προκειμένου να γίνουν ελεύθεροι χώροι». «Πείτε μου», ρώτησε τους δημοσιογράφους, «ποιοι από αυτούς τους χώρους που τότε πήραν με το βασιλικό διάταγμα είναι σήμερα ελεύθεροι; Με το ίδιο επιχείρημα - κατέληξε - έρχονται και σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ