Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αιματηρές μάχες Κούρδων - στρατού

ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ, ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον τρεις νεκροί -δύο Κούρδοι αντάρτες και ένας Τούρκος στρατιώτης, υποστηρίζουν επίσημες στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται το «Ρόιτερ»- είναι ο απολογισμός πολύωρης μάχης μετά από «επίθεση ανδρών του ΡΚΚ/KADEK» σε στρατόπεδο κοντά στη μικρή πόλη Αντακλί, στην επαρχία Μπινγκιόλ της ΝΑ Τουρκίας.

Κατά στρατιωτικό αξιωματούχο που μίλησε στο ίδιο πρακτορείο, «ισχυρές δυνάμεις» του τουρκικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν την εκδήλωση νέων επιθέσεων ομάδων αυτονομιστών. Το θέμα της «αναζωπύρωσης» των Κούρδων αναμένεται να τεθεί από την τουρκική πλευρά και πάλι στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν -τουλάχιστον στα λόγια- να βοηθήσουν στην «εξάλειψη» της κουρδικής οργάνωσης, η οποία έχει περίπου 5.000 μαχητές στα βουνά του κουρδικού θύλακα του Ιράκ.

Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο εκτελών χρέη προέδρου του προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης του Ιράκ και ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν του Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να μεταβεί στην Αγκυρα την 19η Νοέμβρη για να «καθαρίσει την ατμόσφαιρα» σχετικά με την αποστολή ή μη 10.000 Τούρκων στρατιωτών - πράγμα μάλλον απίθανο. Οσο οι ΗΠΑ δε βρίσκουν δυνητικούς συνεργάτες στην κατοχή, το Κουρδικό θα παραμένει «ανοιχτό» σε διαπραγμάτευση.

Συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας

Πέραν των μαχών στην Ανατολία, καταγράφηκαν χτες εντάσεις και στο πολιτικό πεδίο, καθώς στη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων εναντίον του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK), ενός θεσμού - απομειναριού της χούντας του Κενάν Εβρέν (ιδρ. 1981), ξέσπασαν επεισόδια.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη συγκέντρωση των διαδηλωτών στην πλατεία της Κιζιλάι της Αγκυρας, αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση κλομπ και δακρυγόνων, με αφορμή το ότι κάποιοι εκ των διαδηλωτών «πέταξαν πέτρες». Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ινσταμπούλ, στην πλατεία Βαγιαζίτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ