Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Φως και χρώμα

Δύο ενότητες από την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει ο Γιώργος Νικολαΐδης στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Η πρώτη αφορά στο γυναικείο σώμα με τρία μικρά γυμνά και η δεύτερη σε συνθέσεις με αντικείμενα. Επιμένοντας στη ζωγραφική εκ του φυσικού, ο Γ. Νικολαΐδης δημιουργεί, με ρεαλιστική διάθεση, έργα που γοητεύουν και αγγίζουν την καρδιά. Η εικόνα, το βίωμα και ο μύθος είναι οι βασικοί συντελεστές της τέχνης και δημιουργίας του.

Οπως μας λέει ο ίδιος, «τα θέματα είναι τοποθετημένα απλά, μ' έναν τρόπο άμεσο, σχεδόν τυχαίο. Το φως δημιουργεί ατμόσφαιρα με λυρικές προεκτάσεις. Η ζωγραφική εκ του φυσικού οξύνει την όραση και οδηγεί στην αντικειμενικότητα, καθιστώντας τον καλλιτέχνη ώριμο να δεχτεί τη ζωή, απλή όπως είναι, προστατεύοντάς τον από ακραίες καταστάσεις και μεθοδεύσεις πέραν των αναζητήσεών του...».

Τις δεκαετίες '80-'90 στη ζωγραφική δημιουργία του Γ. Νικολαΐδη κυριαρχούσαν θέματα από την καθημερινή ζωή. Εικόνες από την Αθήνα, τον Πειραιά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Χαρακτηριστικά στοιχεία εκείνων των έργων ήταν η αμεσότητα στην εικαστική παράσταση, η ζωντάνια, η ενέργεια. «Οπως τότε, έτσι και τώρα, μεταπλάθω, τροποποιώ και παραλείπω από το ελεύθερο θέμα ό,τι εμποδίζει να ακουστεί ο "βηματισμός" των αισθημάτων. Εκφράζομαι με την παραστατική ζωγραφική. Αρκετοί καλλιτέχνες, παλαιότεροι της γενιάς μου και νεότεροι, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας έργα που εκφράζουν τη σημερινή πραγματικότητα μέσα από μια ανανεωμένη παραδοσιακή τέχνη. Μια τέχνη που υπηρετεί τον άνθρωπο με την καταγραφή των στοιχείων της ζωής. Ζωγραφίζω, λοιπόν, χρησιμοποιώντας το φως, το σχέδιο, το χρώμα, τη σύνθεση, το μύθο, τη βιωματική πραγματικότητα, από την οποία ξεκινά και αναπτύσσεται κάθε έργο τέχνης. Αποφεύγω την παρέμβαση εξωγενών παραγόντων και οργανισμών που τυποποιούν την καλλιτεχνική δημιουργία σαν απρόσωπη διακοσμητική βιομηχανοτεχνοκρατική πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ