Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Μεγάλες και αρνητικές οι επιπτώσεις από την ανατροπή του σοσιαλισμού

Πλούσιες εμπειρίες αποκομίζει η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, που επισκέπτεται τη χώρα προσκαλεσμένη του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας)

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Κλέμεν Γκόντβαλντ
Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Κλέμεν Γκόντβαλντ
ΠΡΑΓΑ (του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ).--

Στην Τσεχία βρίσκεται για τρίτη μέρα αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, προσκεκλημένη του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας). Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και η Διαμάντω Μανωλάκου, υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και κυριότερος λόγος της επίσκεψης αυτής είναι η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται ενάντια στους λαούς σε όλους τους τομείς. Θυμίζουμε ότι οι Τσέχοι κομμουνιστές είχαν καλέσει το λαό της χώρας τους στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ψηφίσουν «όχι», εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους όρους που αυτή καθόριζε για την ένταξη της χώρας.

Από την εικόνα που σχηματίζει η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ γίνεται φανερό ότι είναι μεγάλες και αρνητικές οι επιπτώσεις από την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα αυτή της Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης, επιπτώσεις που θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ανεργία βρίσκεται ήδη στο 10% με βάση τα επίσημα, μαγειρεμένα βέβαια στοιχεία, ενώ χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής του λαού με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς. Το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας από τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή ολοκληρώνονται. Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε σε σχέση με το 1989 κατά 60%. Μειώθηκαν οι εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές, ενώ καταστροφική είναι η εικόνα στη βιομηχανική παραγωγή. Στοιχεία για την πραγματική μείωσή της δεν υπάρχουν πλήρως καταγεγραμμένα, γιατί η κυρίαρχη τάξη ουσιαστικά διέλυσε τις στατιστικές Υπηρεσίες, αλλά είναι φανερό ότι μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, με παράδοση πολλών χρόνων, είτε έκλεισαν είτε υπολειτουργούν. Συγκεκριμένα παραδείγματα από τη χαλυβουργική βιομηχανία, από τα ορυχεία, ακόμα και από τη βιομηχανία των ειδών πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι οι περιοχές που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας είναι ακριβώς αυτές που είχαν στη διάρκεια του σοσιαλισμού τη μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση - σεμινάριο που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Βόρειας Μοραβίας σε περιοχή κοντά στην Οστράβα, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Η εκδήλωση αυτή έχει τη δική της σημασία για τους Τσέχους κομμουνιστές, πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο κι αποτελεί ουσιαστικά βήμα για τη διατύπωση των θέσεων του ΚΚ Τσεχίας σε πολύ συγκεκριμένα και βασικά ζητήματα. Ειδικά φέτος αποτελεί μια δραστηριότητα προετοιμασίας μπροστά στις Ευρωεκλογές που πραγματοποιούνται τον ερχόμενη Ιούνη και στις οποίες για πρώτη φορά συμμετέχει και το ΚΚ Τσεχίας.

Προχτές πρώτη μέρα της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επίσκεψη μαζί με την Επιτροπή Περιοχής της Πράγας του ΚΚ Τσεχίας στο μνημείο του ηγέτη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος της χώρας, Κλέμεν Γκόντβαλντ, πρώτο πρόεδρο των εργατών της χώρας το 1948, όπου κατέθεσε στεφάνι. Επίσης βρίσκεται και ο τάφος άλλων σημαντικών αγωνιστών του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας.

Προχτές επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους της Πράγας (το ΚΚ Τσεχίας έχει 8 από τους 70 δημοτικούς συμβούλους) όπου έγινε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα της πόλης και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και στην Τσεχία αποκεντρώνονται οι υπηρεσίες του κράτους προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως Υγεία, Παιδεία, και Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς τους ανάλογους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το κόστος να γυρίζει στους εργαζόμενους. Η δημόσια Παιδεία και Υγεία που υπήρχε στην περίοδο του σοσιαλισμού έχει τώρα πλήρως εμπορευματοποιηθεί και στοιχίζει ακριβά στους εργαζόμενους.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ομάδα βουλευτών του ΚΚ Τσεχίας στην οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά θέματα, όπως ευρωσύνταγμα, το λεγόμενο ευρωκόμμα, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που εντείνεται, όπου διατυπώθηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί ακόμα παραπέρα η κοινή δράση των δύο αδελφών κομμάτων, ΚΚ Τσεχίας και ΚΚΕ, ενώ Τσέχοι κομμουνιστές εκτιμούν ιδιαίτερα τη μεγάλη πείρα που υπάρχει στο ελληνικό κίνημα από την πάλη κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, χτες δεύτερη μέρα της επίσκεψης, έγινε συνάντηση στην περιοχή Μπορούμπα της Οστράβας με Ελληνες που προέρχονται από τους πρόσφυγες που έφθασαν στη σοσιαλιστική χώρα μετά τον εμφύλιο στην Ελλάδα, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο που έχει διασώσει και λειτουργεί ο γνωστός Ελληνας καλλιτέχνης στη χώρα Στάτης Προύσαλης, ενώ το βράδυ έγινε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ, Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ