Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν αντέχονται τα σκουπίδια τους!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις ΗΠΑ: Τα διευθυντικά στελέχη των καναλιών βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Τα ποσοστά τηλεθέασης των πιο «δημοφιλών» σόου, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τριών πρώτων βδομάδων της νέας τηλεοπτικής σεζόν, έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Αυτό όμως που έκανε τους μάνατζερ να ανησυχήσουν περισσότερο είναι το γεγονός, πως ιδιαίτερα οι νέοι, ηλικίας 18-24 χρόνων, «έκλεισαν ταυτόχρονα τις τηλεοράσεις τους σαν να ήταν συνεννοημένοι». Ο συνολικός αριθμός των τηλεθεατών που ανήκουν σ' αυτήν την πολύ σημαντική, από διαφημιστικής και καταναλωτικής πλευράς, ηλικιακή ομάδα εμφανίζεται εφέτος μειωμένος κατά 20%, σε σύγκριση με πέρυσι! Και ναι μεν ακόμα οι μάνατζερ ψάχνουν να βρουν τι φταίει, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν αντέχονται πλέον τα σκουπίδια που σερβίρουν τα εμπορικά κανάλια, και βέβαια τα δικά μας. Μπροστά στα σκουπίδια αυτά, τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας είναι παντελώς αθώα και ακίνδυνα.

Δικαιώθηκε... ο πόλεμος

«Από την μπούρκα... στο κόκκινο μπικίνι για τη Μις Αφγανιστάν» μετέδωσε χτες το «Ρόιτερ» από τη Μανίλα, των Φιλιππίνων. Και αναφέρεται στην πρώτη Αφγανή -την 25χρονη Βίντα Σαμαντζάι- που έφτασε στη Μανίλα με μπούρκα και στη συνέχεια με το «αποκαλυπτικό κόκκινο μπικίνι... έδειξε τα κάλλη της» μαζί «με άλλες 50 καλλονές σε αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου, διεκδικώντας τον πολυπόθητο τίτλο».

Η Βίντα Σαμαντζάι μεγάλωσε στο Αφγανιστάν, αλλά το 1996 έφυγε για τις ΗΠΑ. «Θέλω, δήλωσε, να κάνω γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι εμείς οι Αφγανές είμαστε ταλαντούχες, ευφυείς, όμορφες».

Κι ύστερα από αυτά δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει: Ιδού ένας ακόμα λόγος που έπρεπε να γίνει η επέμβαση στο Αφγανιστάν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Γιατί το Αφγανιστάν είχε να λάβει μέρος στα καλλιστεία για τη Μις Κόσμος από το 1972...

Οι μεν και οι δε...

«Θα ξεκινήσω με το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο οποίο δεν έχω να προσθέσω τίποτα πέρα από τα όσα δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Βενιζέλος... Η απόφαση για το γήπεδο θα παρθεί και θα παρθεί από το ΠΑΣΟΚ. Κι έτσι και στο θέμα αυτό η ΝΔ θα μείνει άνεργη. Οπως άνεργη παραμένει με τα θέματα των γηπέδων του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Αρη και γενικά του μεγάλου ζητήματος που ονομάζεται γηπεδικό. Η ΝΔ ήταν, είναι και θα παραμείνει άνεργη»...

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Λιάνη. Και δε νομίζουμε, πως χρειάζεται να συμπληρώσουμε το παραμικρό, για να καταλάβει ο καθένας, τόσο τις πραγματικές σκοπιμότητες των κυβερνητικών ενεργειών, όσο και το περιεχόμενο των εξελίξεων γύρω από το λεγόμενο «γηπεδικό» πρόβλημα. Μπροστά στις εκλογές, οι εργαζόμενοι εισπράττουν αρνήσεις, με το γνωστό «επιχείρημα» περί αντοχών της οικονομίας. Οι μεγαλομέτοχοι των μεγάλων ΠΑΕ, όμως, αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά...

Ούτε ένας...

Οχι που δε θα έβγαινε «παράνομη και καταχρηστική» η απεργία των εργαζομένων στους δήμους, όταν έχουν χαρακτηριστεί έτσι, άλλες κι άλλες. Αλλωστε, αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να υπάρξει διαφορετική δικαστική απόφαση, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δε θα το ρίσκαρε.

Ομως, όπως έχουμε ξαναγράψει σ' αυτή τη στήλη, είναι θλιβερό το φαινόμενο να μην εμφανίζεται ένας δικαστής με θάρρος, ικανός να σηκώσει το ανάστημά του για να προστατεύσει «την τιμή και το κύρος της δικαιοσύνης» και ν' αντισταθεί στην Εκτελεστική Εξουσία που επιχειρεί να καταργήσει, επί της ουσίας, το απεργιακό δικαίωμα, ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια δικαστικής ανεξαρτησίας και σοβαρότητας.

Βεβαίως, αυταπάτες για το ρόλο της Δικαστικής Εξουσίας δεν έχουμε - αυτή ήταν συχνότατα με τους ισχυρούς και σπάνια με τους ανίσχυρους - αλλά όλο και κάποιες ελπίδες είχαμε ότι μπορεί να βρεθεί ένας δικαστής που θα ταχθεί με το Δίκιο, σεβόμενος τον εαυτό του και το λαό. Δεν τον είδαμε, αλλά ακόμα τον περιμένουμε...

Ντόπινγκ...

Το να καταγγείλεις πως ο Βρετανός Τσέιμπερς και οι όμοιοί του στον κόσμο έκαναν χρήση στεροειδών, μοιάζει σαν να λες πως ήταν «γάτα, τελικά, αυτό που έκανε νιάου - νιάου στα κεραμίδια»... Τέτοιου είδους «ανακάλυψη» είναι το υποτιθέμενο καινούριο παγκόσμιο σκάνδαλο ντόπινγκ, που ψιθυρίζεται ότι αφορά πολλά μεγάλα ονόματα των επαγγελματιών αθλητών. Πραγματική ανακάλυψη, θα ήταν μόνο, αν, στο ξετύλιγμα της υπόθεσης, υπήρχε περίπτωση να αποκαλυφθούν τα κίνητρα, που, τώρα, τους κάνουν να «καρφώσουν» την παλιά, μάλλον ξεπερασμένη, ουσία και εκείνους που τη χρησιμοποίησαν.

Πολλά βάζει το μυαλό, με βάση και την ιστορική συσσωρευμένη πείρα. Για παράδειγμα, έχει πλέον αποδειχτεί πως η περίφημη κόντρα των Λιούις - Τζόνσον ήταν, ουσιαστικά, κόντρα των πολυεθνικών «Adidas» - «Puma». Η τότε μεγάλη «ανακάλυψη» ενάντια στον Τζόνσον δεν ήταν παρά «κάρφωμα», από την εταιρία που στήριζε τον Λιούις, που, όπως ο ίδιος πρόσφατα ομολόγησε, έκανε και αυτός χρήση των ανάλογων ουσιών. Απλά, νίκησε η εταιρία του στον «ελεύθερο ανταγωνισμό».

Τώρα η εταιρία «Balco», που καταγγέλλεται (από ανώνυμη καταγγελία προπονητή...), μπορεί να έχει χάσει με τη σειρά της στο σκληρό ανταγωνισμό των λεγόμενων «συμπληρωματικών τροφών». Αλλο παραμύθι δισεκατομμυρίων: Οι υποτιθέμενες νόμιμες «συμπληρωματικές τροφές», που έχουν πλημμυρίσει ακόμα και τις φτωχογειτονιές της χώρας μας και τάζουν στη νεολαία εύκολα ταξίδια στον πρωταθλητισμό! Βολεύονται, φυσικά, με το επικίνδυνο «φούσκωμα», που, το πολύ πολύ, τους εξασφαλίζει δουλιά στο σεκιουριτάδικο της γειτονιάς τους...

Ακόμα, μπορεί να ενδιαφέρεται η εταιρία, που κατασκευάζει τις καινούριες συσκευές ανίχνευσης της «άγνωστης» μέχρι σήμερα ουσίας. Ηδη, και ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, γράφτηκε πως ...άρχισαν οι παραγγελίες για την επάνδρωση των κέντρων ανίχνευσης. Μπορεί ακόμα, αν πράγματι εκτεθούν, τόσα ονόματα επαγγελματιών αθλητών όσα γράφονται στον Τύπο, να σημαίνει πως, για τον άλφα ή βήτα λόγο, οι εταιρίες, ή οι ανταγωνιστές τους, θέλουν να ξεκαθαρίσουν με μια εδραιωμένη «παλιά γενιά» με ακριβά συμβόλαια και απαιτήσεις. Να αναδειχτούν καινούριοι «πιο πεινασμένοι», που φυσικά, με τη σειρά τους, θα χρησιμοποιούν άλλη «μη ανιχνεύσιμη» ουσία, που θα καταγγελθεί και αυτή μετά από λίγα χρόνια, όταν θα έχει ετοιμαστεί η επόμενη...

Ενας φαύλος κύκλος ψεύτικων οραμάτων, επιδόσεων, θεάματος, που πηγή του έχει τον, με κάθε τρόπο, πολλαπλασιασμό των κερδών ενάντια στον άνθρωπο. Κι όμως, ο αθλητισμός, θεωρητικά, στοχεύει να ανεβάζει τον άνθρωπο ψηλότερα. Να τον μαθαίνει τίμια και αγωνιστικά πως στα όρια του επαναλαμβανόμενου «μπορώ» βρίσκεται το τωρινό «δεν μπορώ», που σύντομα γίνεται «μπορώ» και συνεχίζεις ψηλότερα χωρίς όρια και τέλος. Αυτός ο αθλητισμός, που είναι αντικείμενο μαζικής διεκδίκησης, βρίσκεται και αυτός σε μιαν άλλη, επόμενη κοινωνία. Αυτήν, που προσεγγίζεται από τα χιλιάδες «μπορώ» στη δράση όλων μας...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα απεργιακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση του Οδυσσέα Τσενάι. Ομως στην απεργία των δημοτικών υπαλλήλων τα ...βρήκαν μια χαρά. Οπως και με την Ντόρα Μπακογιάννη, αντίστοιχα.

Ετσι τα ΜΑΤ έπιασαν δουλιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και, με τα... μέσα που διαθέτουν, άνοιξαν τις χωματερές, ενώ πάνω από το κεφάλι των απεργών κρέμονται δικαστικές αποφάσεις και απειλές πολιτικής επιστράτευσης.

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πώς οι «κακομαθημένοι», «υπερβολικοί» και «τεμπέληδες» δημοτικοί υπάλληλοι, όπως τους αποκαλούν τώρα, ξαφνικά θα γίνουν «στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όταν όλοι αυτοί θα ζητάνε την ψήφο τους στις εκλογές σε μερικούς μήνες.

Και μάλιστα θα τάζουν κι από πάνω ρουσφέτια για διορισμούς σε δήμους και σε κοινότητες, ως γνήσιοι εκσυγχρονιστές, που όλο το χρόνο προωθούν την αξιοκρατία, εκτός βέβαια από την προεκλογική περίοδο.

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ οι απεργίες που συγκλονίζουν τη γειτονική Ιταλία για το ασφαλιστικό. Κάπου έχουμε ξανακούσει για συντάξεις στα 65, με 35 και 40 χρόνια προϋπηρεσία, όπως το νομοσχέδιο που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση...

Μάλλον στη διαβόητη σύγκλιση και την περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» των Σημίτη και Ρέππα φέρνει η υπόθεση. Είναι περίεργο όμως. Είχαμε την εντύπωση ότι στην Ιταλία έχουν «δεξιά» κυβέρνηση, την οποία μάλιστα αντιμάχεται η «κεντροαριστερά». Πώς γίνεται να υπάρχουν τόσα κοινά στοιχεία;

Δυο λύσεις υπάρχουν: ΄Η ο Μπερλουσκόνι ήταν τελικά αριστερός και δεν το είχαμε αντιληφθεί ή κάποιοι σε αυτήν εδώ τη χώρα μας δουλεύουν κανονικότατα.

ΜΕ ΤΟΝ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα συναντηθεί την Τετάρτη, όπως μαθαίνουμε, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στα πλαίσια των επαφών του γραμματέα με τα στελέχη για την προεκλογική συστράτευση. Συνάντηση που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δε βλέπει με καθόλου κακό μάτι, όπως λέγεται...

Τελικά, πολλά μπορεί να τους χωρίζουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ (ιδίως σε επίπεδο φραστικών αντιπαραθέσεων), όμως οι εκλογικές λίστες ...ενώνουν.

Ντροπή

Γρηγοριάδης Κώστας

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού, με μια λογική που αναιρεί την ουσία του ρόλου, τον οποίο τυπικά κατέχει και ουσιαστικά θα έπρεπε να έχει, δηλαδή του υπερασπιστή της πολιτιστικής κληρονομιάς - άρα, της ιστορικής μνήμης του λαού μας - γνωμοδότησε υπέρ της κατεδάφισης των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας.

Παρά την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ίδιου του ΥΠΠΟ για κήρυξή τους ως διατηρητέων μνημείων. Παρά τις διεξοδικές αναλύσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων, που αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διασωθούν. Παρά τις αιτιολογημένες αντιδράσεις των σημερινών κατοίκων τους. Παρά τα ολοφάνερα σημάδια της ιστορίας, που φέρουν στους τοίχους τους από τις σφαίρες του Δεκέμβρη του '44, πέρα από το ότι αποτελούν μνημεία της μικρασιατικής τραγωδίας. Παρά την αναντικατάστατη αρχιτεκτονική τους διάσταση, αφού αποτελούν την πρώτη ενασχόληση σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων με τη λαϊκή κατοικία, το ΚΣΝΜ έδωσε τη «χαριστική βολή» στην ιστορία και το περιβάλλον της Αθήνας.

Αν, όμως, τα μέλη του συμβουλίου που πλειοψήφησαν και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, καθώς και η κυβέρνηση, που φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη, νομίζουν ότι έτσι «ξεκαθαρίζουν» με τη συλλογική μνήμη, ίσως θα πρέπει να ξανασκύψουν στα ιστορικά τους βιβλία, ακόμη και αυτά του αστικού ακαδημαϊσμού τους. Θα μείνουν έκπληκτοι...

«Εισαγγελείς Περιβάλλοντος»...

Τον ορισμό σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια της χώρας εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα «Περιβάλλοντος», που θα εποπτεύει την προδικασία των σχετικών υποθέσεων (αυθαίρετη δόμηση, ρύπανση, άναρχη υπαίθρια διαφήμιση κ.ά.) και θα μεριμνά για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ζήτησε με επιστολή της από το συνάδελφό της υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Πολύ σωστά. Μήπως, όμως, οι εισαγγελείς αυτοί θα έπρεπε πρώτα - πρώτα να στραφούν κατά της κυβέρνησης, η οποία με την πολιτική της και τις ρυθμίσεις που προωθεί ή «παραβλέπει» (χάρισμα των καταπατημένων δασικών εκτάσεων στους καταπατητές, νομιμοποίηση αυθαιρέτων χωρίς προηγούμενα να εξεταστεί η στατική τους επάρκεια, καθυστέρηση στην εφαρμογή πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των τοξικών αποβλήτων κλπ, κλπ) προκαλεί καθοριστικές βλάβες στο περιβάλλον;

Εκτός κι αν - και πάλι πολύ σωστά - πιστεύουν ότι δε χρειάζεται δικαστικός εισαγγελέας, αφού έρχονται εκλογές και η πολιτική αυτή θα καταδικαστεί από τον... εισαγγελέα λαό.

Εξ ιδίων τα αλλότρια...

Τι να του γράψεις; Οτι ο μοναδικός βουλευτής κόμματος, που επισκέφτηκε τη Νέα Μηχανιώνα, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε το τελευταίο κρούσμα ξενοφοβίας και μίλησε με τους γονείς των μαθητών και τους κατοίκους, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση, ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης (βλέπε «Ρ» 22 Οκτώβρη); Οτι ο «Ριζοσπάστης» πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, όπως έχει κάνει και σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν; Οτι τα όποια φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού αποτελούν -σε τελευταία ανάλυση - ορισμένες μόνον από τις πολλές συνέπειες και παρενέργειες της εφαρμοζόμενης και υποστηριζόμενης από τον ίδιο αντιλαϊκής πολιτικής και των οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των εργαζομένων;

Θα μπορούσαμε να πούμε κι αυτά κι άλλα πολλά. Οταν, όμως, αναφέρεσαι στον Ι. Κ. Πρετεντέρη, ο οποίος εγκαλεί το ΚΚΕ και το τσουβαλιάζει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από τις στήλες του χτεσινού «Βήματος», σχετικά με το πρόσφατο κρούσμα στη Ν. Μηχανιώνα, τότε αρκεί το εξής: Ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Ξεφτιλίζεται...

Πιάνουν τόπο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κ. Σημίτης: "Τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του Δημοσίου Χρέους και μόνον". Φαίνεται δημόσιο χρέος έχει η πατρίδα κι απέναντι στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο! Καθ' ότι απ' αυτά τα λεφτά (των αποκρατικοποιήσεων) διατέθηκε το ποσόν των 178 εκατ. ευρώ, σε Ειδικό Λογαριασμό, ο οποίος κινείται με ευθύνη του υπουργού Πολιτισμού!

Ελπίζω, όταν η ΕΤΑ (σ.σ. Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων) πουλήσει με το καλό το Μπούρτζι ή το Λυκαβηττό (το Φιλοπάππου τον ξεκάνανε διά άλλης οδού), τα λεφτά να πιάσουν τον ίδιο καλόν τόπο! (Αν έχει μείνει τόπος απούλητος)...» Του Στάθη, από το «Ναυτίλο» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτικό είναι το πρόβλημα

Με βάση αυτά που βιώνει καθημερινά ο εργάτης, δε χρειάζονται ειδικές οικονομικές γνώσεις, για να κατανοήσει ο ίδιος ότι τα πράγματα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το πρόβλημα υπάρχει, όταν οι διάφοροι απολογητές του συστήματος ισχυρίζονται ότι τα βάσανα των εργατών έχουν την πηγή τους στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και όχι στην ίδια την καπιταλιστική κρίση. Οταν καλούν τα θύματα της κρίσης να παλέψουν, όχι ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά για την αλλαγή τακτικής, στα πλαίσια της ίδιας στρατηγικής. Και, κατά συνέπεια, να πάρουν θέση τα θύματα της κρίσης υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου από τους νυν ή επίδοξους διαχειριστές.

Το γεγονός ότι στο σύνολο της καπιταλιστικής οικουμένης, είτε κυβερνούν σοσιαλδημοκράτες είτε νεοφιλελεύθεροι, εφαρμόζονται με καρμπόν τα ίδια αντεργατικά μέτρα, προβάλλεται ως απόδειξη ότι ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος και ότι όλοι πρέπει να υποταχτούν στο θεό της ανταγωνιστικότητας. Το πρακτικό αποτέλεσμα μιας τέτοιου τύπου μαζικής πλύσης εγκεφάλου είναι ότι τα θύματα δεν πληρώνουν μόνο για τη σφαγή τους μέσα στους χώρους δουλιάς, αλλά και τα κόλλυβα στην κηδεία τους.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο ορισμένα πράγματα να τα τοποθετούμε πάντα με το κεφάλι πάνω. Για παράδειγμα, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προωθούνται ρυθμίσεις που προβάλλονται ως ικανοποίηση αιτημάτων. Ομως, μια έστω και πρόχειρη αποκωδικοποίηση του νομοσχεδίου αποκαλύπτει ότι και αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το αναγκαίο συμπλήρωμα στο ήδη νομοθετημένο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Ως προς τη σύνταξη, οδηγούν από τη δουλιά κατευθείαν στο θάνατο, ενώ, κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, ενισχύουν με ζεστό χρήμα εργατών το ιδιωτικό κεφάλαιο, που δραστηριοποιείται όλο και πιο έντονα στο χώρο της ασφάλισης. Στην ίδια κατεύθυνση, κινούνται και οι προωθούμενες αλλαγές στο χώρο της Υγείας. Μόλις προχτές οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι ως κι αυτό το ιατρείο του ΙΚΑ στη γειτονιά μας στο εξής θα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, στην οποία θα σπρώχνει τους ασφαλισμένους του το ΙΚΑ. Πρόκειται για καραμπινάτες ρυθμίσεις, που υπακούουν ευθέως στη γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου για τις αναδιαρθρώσεις. Αν δεν τις δούμε έτσι, αν εμπλακούμε στη συζήτηση για τη «γραμματική» και το «συντακτικό» των νομοθετικών ρυθμίσεων, έχουμε χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια.

Καμιά μα καμιά ρύθμιση, που προέρχεται από τα επιτελεία της καπιταλιστικής διαχείρισης, δεν μπορεί να έχει φιλεργατικό χαρακτήρα. Κι απ' αυτήν τη σκοπιά, στη φάση της οξυνόμενης κρίσης που διανύουμε, ακόμα κι ένας φαινομενικά επιμέρους αγώνας, όπως αυτός χτες των εργατών στους δήμους, δεν μπορεί να είναι πράγματι αποτελεσματικός, αν δε βάζει απέναντί του το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, αν δεν αρθρώνει τους στόχους του έως και το επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ