ΓΕΡΜΑΝΙΑ Για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2004 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ (εκτός δηλ. των ορίων του συμφώνου σταθερότητας), εκτιμούν τα έξι κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας. Η εκτίμηση των ινστιτούτων, για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας του χρόνου, είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη το ποσοστό για φέτος διαμορφώνεται στο 4% του ΑΕΠ.
ΓΑΛΛΙΑ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Τρίτη σχέδιο σύστασης προς τη Γαλλία για το δημόσιο έλλειμμά της, που ετοίμασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πέδρο Σόλμπες. Το κείμενο, που θα υποβληθεί στις 7 Νοέμβρη προς έγκριση στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, φαίνεται να θέτει υπό δημοσιονομική κηδεμονία τη Γαλλία. Ζητάει από το Παρίσι να δεσμευτεί ως τις 15 Δεκέμβρη για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 1% το 2004, κατά 0,5% το 2005 και να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια για να επανέλθει σταδιακά σε μια κατάσταση ισορροπίας.
ΚΕΡΔΗ Αύξηση κερδών κατά 16% στο τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η «Royal Dutch/Shell Group», χάρη στην άνοδο των τιμών βενζίνης και πετρελαίου και τη μεταστροφή του κλίματος στη βιομηχανία διυλιστηρίων. Τα κέρδη της εταιρίας άγγιξαν στο εν λόγω διάστημα τα 2,595 δισ. δολάρια από 2,24 δισ. δολάρια πέρυσι. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση, υπολογίζοντας κέρδη 3,15 δισ. δολαρίων.