«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» επιβεβαιώθηκε και από τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την Υγεία η θέση του ΚΚΕ ότι οι όποιες αυξήσεις των δαπανών στην Υγεία και στην Παιδεία καταγράφονται στον προϋπολογισμό γίνονται για να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα προχτές στη Βουλή, υπογράμμισε: «Εγώ να δεχτώ, κύριε πρωθυπουργέ, ότι μπορεί να εμφανίσετε - να πω την αλήθεια δεν έχω ασχοληθεί λεπτομερειακά με τον προϋπολογισμό - με τις σύγχρονες στατιστικές αύξηση των δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία. Αυτό είναι το πρόβλημα; Εγώ θα σας πω ότι και αν προβλέπεται κάτι τέτοιο, που δε φαίνεται να προβλέπεται, προβλέπεται ακριβώς για να υποβοηθήσετε τους καλύτερους όρους ιδιωτικοποίησης σ' αυτόν τον τομέα. Είναι γνωστό ότι τα Κέντρα Υγείας περνάνε σε ιδιώτες, τμήματα των νοσοκομείων περνάνε σε ιδιώτες, τα νοσοκομεία έχουν τεράστια ελλείμματα. Επομένως, αν σκέφτεστε να ιδιωτικοποιήσετε ορισμένα "φιλέτα" του δημόσιου τομέα, βεβαίως πρέπει να πληρώσετε και πρέπει να αυξήσετε τις δαπάνες.
Αρα, λοιπόν, δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα με κάποιους οικονομικούς δείκτες. Αν κάνετε, μάλιστα, γενναία επιχορήγηση, οι ιδιωτικοποιήσεις σ' αυτόν τον τομέα θα γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Το θέμα για μας είναι: Ανεβαίνει η συμμετοχή του εργαζομένου στα νοσήλια; Ανεβαίνει. Πληρώνει περισσότερο από την τσέπη του ο εργαζόμενος για την Παιδεία και την Υγεία; Δεύτερον, πέφτει η ποιότητα; Και τέλος - αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όποιοι δεν την αποκαλύπτουν, το κάνουν για να μη δείξουν τις ευθύνες τους - πάμε στην εξατομικευμένη κοινωνική πολιτική. Αν η κατάσταση συνεχιστεί και δεν έχει μεγάλους κραδασμούς ο καπιταλισμός στην Ευρώπη και μπορέσουν να κουμαντάρουν καλύτερα το καπιταλιστικό σύστημα, γιατί δεν είναι εύκολο να περάσει, πάμε στην εξής βάση, σε ατομική βάση αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων σε ατομική συμφωνία. Ξέρουμε τι συνεπάγεται αυτό. Δε θα μιλάμε για 21% και για 25%. Θα μιλάμε για πολύ περισσότερη φτώχεια».