Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα ο Γου Μπανγκούο, πρόεδρος του κινεζικού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε χτες το Πεκίνο, στο πλαίσιο προσπαθειών για ειρηνική διευθέτηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός τάχθηκε χτες υπέρ της ανάληψης διεθνούς πρωτοβουλίας, «ώστε να πειστεί η Πιονγιάνγκ ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων δεν είναι αποδεκτή».

ΜΟΣΧΑ.- Μέρα μνήμης για τα 130 θύματα της περυσινής ομηρίας θεατών της θεατρικής παράστασης «Βοράς - Νότος», που έληξε ατυχέστατα μετά την παρέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ έκανε τα αποκαλυπτήρια σχετικού μνημείου, ενώ λουλούδια κατέθεσε και ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΙΡΑΝΑ.- Η αλβανική Βουλή απέρριψε μετά από ψηφοφορία τους δύο υποψήφιους του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Η ήττα είναι αποτέλεσμα εσωτερικών ερίδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Μόνον ένα 24ωρο κράτησε η σύλληψη του επικεφαλής των «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» και πρώην ανώτερου διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ, Αγκίμ Τσέκου, από τις αρχές της Σλοβενίας, βάσει εντάλματος σύλληψης της ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Χτες το πρωί, αφέθηκε ελεύθερος μετά από «παρεμβάσεις αρχών» στην Πρίστινα...

ΛΑΓΟΣ.- Πυρκαγιά σημειώθηκε χτες στο διεθνές αεροδρόμιο του Λάγος της Νιγηρίας, με αποτέλεσμα τη ματαίωση δεκάδων πτήσεων. Η πυρκαγιά, που δεν προκάλεσε τραυματισμούς, πιθανολογείται από τις αρχές πως οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Από τις Φιλιππίνες εισήχθησαν τα όπλα που χρησιμοποίησαν ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων κατά τις αιματηρές συγκρούσεις του 1999 και του 2001 στην ινδονησιακή επαρχία Σουλαβέσι, ανακοίνωσαν χτες οι ινδονησιακές αστυνομικές αρχές.

ΣΚΟΠΙΑ.- Πτώχευση κήρυξε χτες ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της ΠΓΔΜ, «Νόβα Μακεντόνια», όπου ανήκει και η συνώνυμη εφημερίδα που είναι και η παλαιότερη της χώρας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος WAZ απέκτησε χτες το 55% του πακέτου των μετοχών της σερβικής εφημερίδας «Ντνέβνικ» έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν χτες πως ολοκλήρωσαν την ανάλυση της χαρτογράφησης του υπ' αριθμόν έξι ζεύγους ανθρώπινου χρωμοσώματος, που συνδέεται με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε βακτήρια και ιούς.

ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΡ.- Ο εκτροχιασμός επιβατικού τρένου στο κρατίδιο Καρνατάκα της Ινδίας προκάλεσε το θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τριάντα πέντε, σύμφωνα με τις αρχές, που ανέφεραν ότι τα αίτια του δυστυχήματος είναι άγνωστα. Το τεράστιο δίκτυο, μέσω του οποίου καθημερινά κάπου 14.000 τρένα μεταφέρουν 13 εκατομμύρια επιβάτες, θεωρείται «πεπαλαιωμένο» και η κυβέρνηση αναζητά μοντέλο ιδιωτικοποίησής του.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Η Διάσκεψη Ολων των Κομμάτων για την Ελευθερία, μια «ομπρέλα» ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ, ανακοίνωσε χθες ότι θα αναζητήσει «ευρεία συναίνεση» πριν καταλήξει σε απόφαση, σχετικά με το αν θα προσέλθει ή όχι σε διάλογο με την κυβέρνηση Βάτζπαϊ της Ινδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ