Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει εποικιστικά η κυβέρνηση Σαρόν

Παλαιστίνιοι παίρνουν το «τείχος» διωγμένοι από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Παλαιστίνιοι παίρνουν το «τείχος» διωγμένοι από τον ισραηλινό στρατό
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την έγκρισή της για την ανέγερση επιπλέον κατοικιών σε δύο, τουλάχιστον, εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη έδωσε η ισραηλινή ηγεσία, παραβιάζοντας ακόμη και αυτόν τον «οδικό χάρτη», που ελάχιστες προβλέψεις περιέχει αλλά ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, σε κεντρική πλατεία του προσφυγικού καταυλισμού της Τουλκάρεμ βρέθηκαν τα πτώματα δύο Παλαιστινίων, υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ, που είχαν απαχθεί, πριν από δύο βδομάδες, από τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

Μασκοφόροι εκτέλεσαν σε δρομάκι του προσφυγικού καταυλισμού της Τουλκάρεμ δύο Παλαιστινίους, που θεωρούνταν συνεργάτες του ισραηλινού στρατού και υπεύθυνοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ή δολοφονία στελεχών των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», τους τελευταίους μήνες, στην ευρύτερη περιοχή. Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση υποστηρίζει ότι απήγαγε τους 2 μαζί με άλλους 6 υπόπτους για συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, πριν από δύο βδομάδες, και ότι τους ανέκρινε σε συνεργασία με την «Τζιχάντ». Τα σώματα των δύο Παλαιστινίων έμειναν για λίγα λεπτά στην πλατεία του προσφυγικού καταυλισμού, πριν τα παραλάβουν οι οικογένειές τους, ενώ, σύμφωνα με ανταποκριτές, οι περισσότεροι περαστικοί αρκέστηκαν να μιλήσουν για «προδότες».

Στο μεταξύ, χτες τα ξημερώματα, κοντά στη Νάμπλους, αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν 3 μέλη της «Χαμάς», εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι δύο από τους επιβαίνοντες, ενώ ο τρίτος υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του. Η εκτίμηση και των παλαιστινιακών αρχών είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για «κατά λάθος» ανάφλεξη εκρηκτικού μηχανισμού. Παράλληλα, σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ, μια 23χρονη Παλαιστίνια, που θεωρείται η πρώτη γυναίκα μέλος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», καταδικάστηκε σε 320 χρόνια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχη για συναυτουργία στην οργάνωση επίθεσης αυτοκτονίας, πέρυσι.

Προκλητικά επιμένει η κυβέρνηση Σαρόν

Δύο, μόλις, εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωσή του στο ισραηλινό κοινοβούλιο περί δέσμευσής του «στον οδικό χάρτη», ο Αριέλ Σαρόν και η κυβέρνησή του ενέκριναν την ανέγερση άλλων 243 σπιτιών στους εποικισμούς Κάρνεϊ Σομρόν και Ζιβάτ Ζέεβ, της Δυτικής Οχθης. Εκτός από το γεγονός ότι οι εποικισμοί, ούτως ή άλλως, θεωρούνται παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο, ακόμη και ο «οδικός χάρτης», στον οποίο εξέφρασε πίστη ο Αριέλ Σαρόν, προβλέπει «πλήρες πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και στις ισραηλινές φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η «Peace Now» καταγγέλλει ότι, στα τέλη του τρέχοντος έτους, οι εποικισμοί θα έχουν αυξηθεί, με βάση τις επίσημες εγκρίσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, κατά 1.627 κατοικίες. Στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 150, εννοείται παράνομοι, εποικισμοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ