Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το όργιο ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτων με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, που συναντήθηκε χτες με την ηγεσία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, δήλωσε ...«αλληλέγγυος» στα προβλήματά τους!
Σε μια προκλητική συμφωνία ενορχηστρωμένης εξαπάτησης των καταναλωτών κατέληξαν χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας στη διάρκεια συνάντησής τους. Τη στιγμή που μόνο στον κλάδο του αυτοκινήτου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα όργιο ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών ισχυρίζονται ότι οι αυξήσεις ήταν κατά μέσο όρο της τάξης του 5,5% όλους τους προηγούμενους μήνες και έφτασαν μέχρι 20% με τις αλλαγές στο σύστημα bonus-malus. Είναι βέβαια φανερό ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για χονδροειδές ψέμα, τη στιγμή που με βάση τα συμβόλαια που έχουν στα χέρια τους οι ασφαλισμένοι οι αυξήσεις που πλήρωσαν στις εταιρίες για την ανανέωση των συμβολαίων τους φτάνουν και το 50% και ανάλογα θα πληρώσουν όσοι περιμένουν το επόμενο διάστημα ανανέωση των συμβολαίων τους. Τώρα, δε, που βρίσκονται σε ισχύ οι ήδη αναπροσαρμοσμένοι τιμοκατάλογοι, «δεσμεύονται» ανέξοδα ότι δε θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Δηλαδή, για το επόμενο δίμηνο.
Αυτό στο οποίο αποσκοπούν οι εταιρίες με ανέξοδες παραπλανητικές δηλώσεις όπως οι παραπάνω είναι η προσχηματική προώθηση των αξιώσεών τους, που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση των διαδικασιών μονοπώλησης της ασφαλιστικής αγοράς. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Κ. Κουλούρης, δηλώνοντας «αλληλέγγυος» στα ζητήματα των ασφαλιστικών εταιριών, δεσμεύτηκε ότι μέσα στο Νοέμβρη θα προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη ανεξάρτητη εποπτική αρχή. Επίσης, ότι θα αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής ιδιωτικής ασφάλισης και ότι θα προωθηθεί η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία που αφορά στα εγγυητικά κεφάλαια των εταιριών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, Γ. Κώτσαλος, δεν έκρυψε ότι η προώθηση των δεσμεύσεων του υπουργείου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών, για τη διαμόρφωση της επόμενης «φουρνιάς» ανατιμήσεων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί και το εξής: Το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία για την εξέλιξη των τιμολογίων των ασφαλιστικών εταιριών αποδεικνύεται από τα ίδια τα λεγόμενα των εκπροσώπων τους, οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να ξεκαθαρίζουν ότι ο χρόνος και το ύψος της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων δεν υπόκεινται σε τέτοιου τύπου συμφωνίες. Για του λόγου το αληθές δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, στις 29 του Σεπτέμβρη, όπου δηλωνόταν απερίφραστα ότι «τα ασφάλιστρα είναι ελεύθερα και καθορίζονται σύμφωνα με τις τεχνικο-οικονομικές ανάγκες κάθε επιχείρησης». «Συνεπώς», διευκρίνιζε, «δεν υπάρχουν ενιαία ασφάλιστρα, δεν υπάρχουν ενιαίες μεταβολές ασφαλίστρων, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος μεταβολής τιμολογίων κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης».