Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Πώς μεθόδευσε αυτή τη διαδικασία;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εισήγαγε την ιδιωτική ασφάλιση στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσα από τη δημιουργία των «Ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης».

Αυτά, αποτελούν τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα του γνωστού τριαξονικού συστήματος. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι η υποβαθμισμένη κύρια ασφάλιση και ο τρίτος θα αποτελείται από την ατομική και ομαδική ιδιωτική ασφάλιση.

Τα Ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης είναι ΝΠΙΔ και τα κεφάλαιά τους θα τα διαχειρίζονται κατά κύριο λόγο οι ΑΕΔΑΚ, θυγατρικές των Τραπεζών, αλλά και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μπορεί η συμμετοχή στα Ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης να είναι προαιρετική, η ανάπτυξή τους όμως θα βασίζεται στο ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Ασφάλισης και στην παροχή φορολογικών απαλλαγών για τις εισφορές των μελών προς τα πιο πάνω Ταμεία.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των Ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητική. Οι παροχές προς τους ασφαλισμένους εξαρτώνται από την απόδοση των επενδύσεων αυτών των ταμείων. Θα εξαρτώνται από την πορεία των χρηματιστηρίων, αφού ο νόμος προβλέπει το 70% των τεχνικών αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων να επενδύονται ουσιαστικά σε μετοχές και άλλες παρόμοιου τύπου κινητές αξίες και μάλιστα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

Είναι όμως και ανταποδοτική, αφού η σύνταξη που θα πάρουν οι ασφαλισμένοι - αν πάρουν εφ' όσον αποδώσουν οι επενδύσεις - θα είναι δείγμα, μικρό μέρος των εισφορών που θα έχουν καταβάλει.

Επιπλέον, δίνεται από το σχετικό νόμο η δυνατότητα να επενδύεται έως το 5% των τεχνικών αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων σε χρηματοοικονομικά μέσα της επιχείρησης, ή του κλάδου όπου συμμετέχουν τα ταμεία. Είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για τους εργαζόμενους, αφού τους εγκλωβίζει, συνδέοντας την τύχη των εισφορών τους με την τύχη της επιχείρησης. Το πρόσφατο παράδειγμα της χρεοκοπίας της αμερικανικής ENRON, είναι ένα παράδειγμα για τις καταλυτικά αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους η εφαρμογή της πιο πάνω ρύθμισης.

ΕΠΙΣΗΣ η κυβέρνηση προώθησε το διαχωρισμό του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ από το ΙΚΑ, με τη δημιουργία ξεχωριστού επικουρικού ταμείου μισθωτών, του ΕΤΕΑΜ, την ενοποίηση των υπολοίπων επικουρικών ταμείων και τη δημιουργία μέχρι 10 κλαδικών επικουρικών ταμείων μισθωτών. Στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο από το οποίο θα διοικείται το ΕΤΕΑΜ, η πλειοψηφία ανήκει στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Πρόκειται για ρυθμίσεις που καταργούν την Επικουρική Ασφάλιση όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, την υπονομεύουν συνολικά και ανοίγουν το δρόμο για την απορρόφησή της από την ιδιωτική ασφάλιση, μέσα από τα «Επαγγελματικά Ταμεία», στα οποία θα αναφερθούμε αμέσως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ