Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σοβαρές δυσλειτουργίες στα ΤΕΙ

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανεξάρτητα από τις όποιες κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση και δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζουν και της υποχρηματοδότησης. Με συγκεκριμένα στοιχεία, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας για τα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Πάτρας.

Σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, καταγγέλλει στην Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης σχετικά με το ΤΕΙ Πάτρας και τα πολυδιαφημισμένα νέα Τμήματα, που λειτουργούν χωρίς βιβλία, σίτιση και στέγαση. Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο «λειτουργεί» συστεγασμένο με Λύκειο, το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία στην Αμαλιάδα «στεγάζεται» σε παλιές αποθήκες του δήμου(!), το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο «στεγάζεται» σε πρώην χαρτοβιομηχανία και το Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο «στεγάζεται» στο Κέντρο Νεότητας Αγίου Διονυσίου. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω νέα Τμήματα «λειτουργούν» με έναν καθηγητή το καθένα (οι οποίοι καθηγητές έχουν έδρα την Πάτρα) και τέσσερις ωρομίσθιους καθηγητές, εκτός από το Τμήμα της Ζακύνθου που «λειτουργεί» μόνο με έξι ωρομίσθιους.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να στελεχωθούν τα παραπάνω Τμήματα με το αναγκαίο επιστημονικό και διοικητικό - τεχνικό προσωπικό και φυσικά να στεγαστούν σε κατάλληλα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Εκρηκτική επίσης χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης. Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για την άμεση εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των σπουδαστών, ώστε να λειτουργήσει ξανά το Ιδρυμα. Συγκεκριμένα, εξηγούν ότι το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας «βρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας και οι 20.000 σπουδαστές του έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας. Και τούτο γιατί ο προϋπολογισμός του είναι στο μηδέν! Συνέπεια αυτού είναι η αδυναμία πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Την προηγούμενη χρονιά, με λιγότερους σπουδαστές, τις ανάγκες του ΤΕΙ "κάλυπταν" 600 έκτακτοι (ωρομίσθιοι) καθηγητές, ενώ οι μόνιμοι είναι μόνο 120.

Οσο για τη φροντίδα των σπουδαστών, μόνο 360 νέοι στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες και 200 ακόμη έπαιρναν επιδόματα ενοικίου, ενώ για φέτος δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ