Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ»
Η κυβέρνηση θεμελιώνει την αυθαιρεσία!

Στοιχεία μιας υπόθεσης που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ» αποκαλύπτουν τους πραγματικούς και αποκλειστικούς υπεύθυνους για τις αυθαιρεσίες. Υπουργεία, πολεοδομίες, νομαρχίες και υπηρεσίες του Δημοσίου, λειτούργησαν σαν δεκανίκι εφοπλιστή, για να λειτουργήσει παράνομα νυχτερινό κέντρο

Eurokinissi

Μια υπόθεση, που αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για το φαινόμενο των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση, αιγιαλούς, παραλίες και προστατευόμενες περιοχές, αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ». Το τελευταίο διάστημα, πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί, σχετικά με το φιάσκο των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου, που είχε και ως τραγικό αποτέλεσμα την αυτοκτονία της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Ρουμπίνης Σταθέα.

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι θα χτυπήσει την παρανομία. Οτι θα συνεχίσει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Παρ' όλα αυτά, τα αυθαίρετα παραμένουν πάνω στο κύμα. Η χτεσινή δήλωση του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα είναι χαρακτηριστική: «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δουλιά και τις αποφάσεις της για το χτύπημα της παρανομίας και θα αντιπαρατεθεί με οποιονδήποτε υπερασπίζεται την παρανομία σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι η αυθαίρετη δόμηση, είτε στον αιγιαλό, είτε στο ρέμα, είτε στο δάσος, είτε στον αρχαιολογικό χώρο. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Η πολιτική μας θα εξελιχθεί, θα γίνει πράξη».

Για να δούμε, λοιπόν, πώς η κυβέρνηση παλεύει...«σκληρά» για την πάταξη της παρανομίας:

Υπόθεση «Πρίβιλετζ»

Το νυχτερινό κέντρο «Πρίβιλετζ» που λειτουργούσε - και ετοιμάζεται να ξαναλειτουργήσει φέτος το χειμώνα - στην παραλία του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, για πολλά χρόνια δεν είχε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας από το δήμο. Ο εφοπλιστής Ρέστης, στην εταιρία του οποίου είχε παραχωρηθεί ο χώρος, είχε προχωρήσει σε παράνομες επεκτάσεις στον αιγιαλό. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο Δήμος Ελληνικού δεν του χορηγούσε την άδεια λειτουργίας. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο δεν είχε άδεια ούτε από την Αστυνομία.

Αυτά, βέβαια, δεν εμπόδιζαν το νυχτερινό κέντρο να λειτουργεί. Οταν ο εφοπλιστής έκρινε ότι κινδυνεύει να μην μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρησή του, λόγω του ότι ο δήμος δεν του έδινε άδεια, τότε κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία κατά του δήμου και των δημοτικών συμβούλων, τον Ιούνη του 1997.

Και εδώ ξεκινά η αποκάλυψη του τι σημαίνει κύκλωμα, ποιος το συντηρεί και πώς αυτό διαιωνίζεται. Στο κείμενο, λοιπόν, της εξώδικης διαμαρτυρίας, ο επιχειρηματίας επικαλείται περισσότερα από 10 έγγραφα υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών, για να αποδείξει ότι είναι νόμιμος και πως γι' αυτό το λόγο πρέπει ο δήμος να δώσει άδεια στην επιχείρησή του!

Μια λεπτομέρεια: Πριν από μερικές μέρες, στις 7 Οκτώβρη 2003, οι μπουλντόζες της νομαρχίας επιχείρησαν να γκρεμίσουν την αυθαίρετη βίλα του Ρέστη στο Λαγονήσι. Η κατεδάφιση όμως δεν έγινε... Περιορίστηκε μόνο σε μερικούς μαντρότοιχους.

Ο κατάλογος της αυθαιρεσίας

Υπουργείο Πολιτισμού, υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πολεοδομίες, νομαρχίες κλπ. Από όλους αυτούς ο Ρέστης είχε καταφέρει να πάρει κάποιο δικαιολογητικό ή κάποια άδεια.

  • Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού: Οπως αναφέρει στο εξώδικο ο επιχειρηματίας, του επέτρεψε με την υπ' αριθμ. 6112/19.12.1995 απόφαση, την εσωτερική ανακαίνιση των παλαιών εγκαταστάσεων και κτιρίων που βρίσκονταν στο μίσθιο.
  • Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ: Πιστοποίησε με το από 6.12.1995 έγγραφό της ότι σύμφωνα με την αντίστοιχη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (υπ' αριθμ. 37016/21.7.1995) εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση υφιστάμενες, πριν τη σύναψη της μισθώσεως, αυθαίρετες κατασκευές, στο μίσθιο, ιδιοκτησίας του Δημοσίου εκτεινόμενες μέσα στην παραλία του ΕΑΚΝ/ΑΚ. Στο εξώδικο ο επιχειρηματίας αναφέρει: «Η ανωτέρω απόφαση (σ.σ. του ΥΠΕΧΩΔΕ) έκρινε ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των κτιρίων που βρίσκονταν στον Αγιο Κοσμά, δεχόμενη ότι η κατά προορισμό χρήση των κτιρίων υπάγεται στις χρήσεις που όρισε το από 28.9.1993 ΠΔ, εφόσον τα ανακαινισθέντα κτίσματα του μισθίου θα χρησιμεύσουν ως κέντρα αναψυχής και ναυταθλήσεως».

Με απλά λόγια, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέπει στον επιχειρηματία να κατασκευάσει νυχτερινά κέντρα, τα οποία σπεύδει εκ των προτέρων να νομιμοποιήσει πολεοδομικά.

  • Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος): Την 29.4.1996 πιστοποιήθηκε ότι στα κτίρια, που θα χρησιμοποιηθούν από τον επιχειρηματία ως μπαρ, εστιατόριο και αναψυκτήριο αντίστοιχα, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πυρασφάλειας που προβλέπονται από το νόμο και τις διατάξεις. Φαίνεται πως στην περίπτωση αυτή εγκαινιάζεται μια νέα μέθοδος για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αντί να πάρει κάποια μέτρα, για να σταματήσει η παρανομία, επισκέπτεται το χώρο και προχωρά σε έλεγχο των εγκαταστάσεων που λειτουργούν παράνομα, για να δει αν υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας!
  • Νομαρχία Αττικής, Διεύθυνση Υγείας: Με έγγραφό της στις 24.1.1997 κρίνει κατάλληλα από υγειονομικής απόψεως, για να χρησιμοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις ως μπαρ, αναψυκτήριο και εστιατόριο και να λειτουργήσουν άμεσα. Ο επιχειρηματίας εξακολουθεί εν τω μεταξύ να μην έχει ΑΔΕΙΑ!
  • Διεύθυνση Πολεοδομίας Αργυρούπολης: Βεβαιώνει με έγγραφο στις 2.4.1997 ότι οι εγκαταστάσεις απέχουν από κατοικημένη περιοχή πάνω από 400 μέτρα. Η ίδια πολεοδομία δεν κάνει αναφορά για την απόσταση των εγκαταστάσεων από την παραλία και τον αιγιαλό!..
  • Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος: Με έγγραφό του στις 20.7.1995 βεβαιώνει ότι τα κτίρια έχουν τις προβλεπόμενες κατά ζώνη χρήσεις, δεν εμπίπτουν στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας και δεν εμπίπτουν σε δασικές ζώνες.
  • Νομαρχία Πειραιώς, Διεύθυνση Δασών: Με έγγραφό της στις 6.6.1995 βεβαιώνει ότι η επίμαχη έκταση είναι δημόσια και έχει παραχωρηθεί στο ΕΑΚΝ/ΑΚ, αποτελεί δε εν μέρει χορτολιβαδική έκταση και συνεπώς δεν είναι δάσος. Ο,τι ακριβώς είχε κάνει η ίδια διεύθυνση της νομαρχίας και στην περίπτωση των Αστεριών της Γλυφάδας, για να παραχωρήσει την έκταση στην ΕΣΤΡΕΛΙΑ.
  • Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών: Βεβαιώνει στις 12.5.1995 ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν εμποδίζουν τη λειτουργία του Αερολιμένα Αθηνών.
  • Υπουργείο Πολιτισμού: Την ίδια μέρα (12.5.1995) βεβαιώνει με έγγραφό του την εταιρία ότι σχετικά με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτιρίων του ΕΑΚΝ/ΑΚ δεν υπάρχει ουδέν κώλυμα από απόψεως αρχαιολογικού νόμου...
  • Πολεοδομία Αργυρούπολης: Με έγγραφό της (12.12.96) και ύστερα από αυτοψία βεβαιώνει ότι κατά την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο χώρο, εφαρμόστηκαν τα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Δηλαδή, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας πήγαν στο χώρο και είδαν ότι το νυχτερινό κέντρο που φτιάχτηκε χωρίς άδεια, είναι εντάξει...
  • ΥΠΕΧΩΔΕ: Με έγγραφό (2.10.1995) διευκρινίζει στην εταιρία ότι ...επιτρέπεται η κατασκευή πισίνας. Επαναλαμβάνουμε ότι η εταιρία εξακολουθεί να μην έχει την απαραίτητη άδεια.
  • Γενική Γραμματεία Αθλητισμού: Με έγγραφο (22.12.1995) βεβαιώνει την εταιρία ότι οι διαρρυθμίσεις και η προσθήκη που περιγράφει η εταιρία στα υποβληθέντα σχέδια μελέτης επιτρέπονται! Παράλληλα, βεβαιώνει ότι οι περιφράξεις του χώρου της πλαζ είναι αναγκαίο να διατηρηθούν για την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων της πλαζ, που θα λειτουργήσει ο επιχειρηματίας, ο οποίος, υπενθυμίζουμε ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας. Και η ΓΓΑ σημειώνει ότι οι παραπάνω περιφράξεις δεν εμποδίζουν την ελεύθερη θέα...
Τα «παράθυρα» του νόμου

Το αλαλούμ αυτό των διάφορων υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται οι διάφοροι «μεγαλοσχήμονες» οφείλεται στα τεράστια «παράθυρα» της νομοθεσίας, τα οποία η κυβέρνηση κρατά «ανοιχτά» σκόπιμα. Ο νόμος 2971 που η κυβέρνηση ψήφισε μόλις πριν δύο χρόνια, αντί να κατοχυρώσει το δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, το μόνο που κάνει είναι όχι μόνο να νομιμοποιεί υπάρχουσες ήδη αυθαιρεσίες, αλλά και να προδιαγράφει την κατασκευή «πάνω στο κύμα» πολυποίκιλων δραστηριοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το νόμο αυτό, τη διαδικασία για τον καθορισμό του αιγιαλού μπορεί να κινήσει αυτεπάγγελτα ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, που επιζητεί να τον φέρει στα μέτρα του για να νομιμοποιήσει την αυθαίρετη ιδιοκτησία του. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το νόμο γιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστοι...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ