Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «δε θα πρέπει να αναχθεί σε μείζον» το θέμα των δηλώσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών στην Κύπρο.
Μιλώντας κατά την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ο Π. Κοξ διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις επί του θέματος και όχι προτίμηση ότι επιθυμεί την πλήρωση τεσσάρων θέσεων από Ελληνοκυπρίους και δύο από Τουρκοκυπρίους.
«Θέλω να κάνω σαφές ότι ο κ. Κοξ απλώς κάνει παρατηρήσεις, δεν έχει εκφράσει προτίμηση ότι θέλει αυτή τη διευθέτηση. Ο άνθρωπος έκαμε μία εισήγηση, από την εισήγηση μέχρι του να το προτείνει υπάρχει μέγα χάσμα, μεγάλη διαφορά, όμως επειδή αυτή η άποψη μπορεί να κυκλοφορήσει ευρύτερα ήταν αναγκαίο, χρήσιμο, επιβαλλόμενο, θα έλεγα, από την αρχή να είναι σαφής η τοποθέτησή μας και αυτό έχω κάνει όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου», είπε ο Τ. Παπαδόπουλος.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΣΥ στο θέμα της πλήρωσης των έξι θέσεων της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις απόψεις που εξέφρασε ο Πατ Κοξ, ο Πρόεδρος είπε ότι το θέμα αυτό τέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, που αποφάσισε ομόφωνα ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την πλήρωση και των έξι θέσεων.
«Μιλώ με τα υφιστάμενα σήμερα δεδομένα στην ΕΕ και υπάρχει το προηγούμενο της Γερμανίας, η πλήρωση των θέσεων γίνεται για πέντε χρόνια και δεν υπάρχει ενδεχόμενο, εκτός από παραίτηση ή αποχώρηση, να εκλεγούν άλλοι βουλευτές», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος είπε πως κάποια θέματα πρέπει να είναι σαφή εξ υπαρχής στους ξένους «ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα και τάσεις που μόνο σε περιπέτειες οδηγούν».
Ανέφερε ότι ο ίδιος, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συζήτησε το θέμα αυτό πριν από έναν περίπου χρόνο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και αργότερα ο Π. Κοξ επανέφερε το συγκεκριμένο ζήτημα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι πριν από τη λύση του Κυπριακού δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται πρόνοιες του «σχεδίου Ανάν» για να δίδονται δήθεν μηνύματα.
Σημείωσε, επίσης, πως ούτε γνωρίζει, ούτε μπορεί να εκτιμήσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χτες ότι η Τουρκία ενδεχομένως να αποσύρει 5.000 στρατιώτες από την κατεχόμενη Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι η εξαγγελία είναι ασήμαντη αφού «εκείνο που χρειάζεται είναι αλλαγή στη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό».
Αναφορικά με την επίσημη επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος είπε πως θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί, την πρόοδο της Κύπρου με την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διμερείς σχέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στην ταυτόχρονη παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας στην Αθήνα, στις 21 και 22 του Οκτώβρη, δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση Παπανδρέου - Πάουελ - Γκιούλ κατά την οποία θα μπορούσε να συζητηθεί και το Κυπριακό.
«Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε και για οποιαδήποτε χειρονομία εκ μέρους του Αμπντουλάχ Γκιούλ για το Κυπριακό ενόσω θα βρίσκεται στην Αθήνα», είπε ο εκπρόσωπος. Μακάρι, είπε, να προκύψει κάτι, και η κυβέρνηση θα το χαιρετίσει.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος είπε ότι άρχισε η προετοιμασία για μονομερή αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράταξης. Σύντομα αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για την αποναρκοθέτηση. Παράλληλα, πρόσθεσε, άρχισε και η καταστροφή ναρκών που είναι αποθηκευμένες από την Εθνική Φρουρά.