Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόσθετο χαράτσι στους δημόσιους υπάλληλους

To σχέδιο νόμου που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση τις επόμενες βδομάδες, επιβάλλει πρόσθετο χαράτσι στους δημόσιους υπάλληλους 2% επί του συνόλου των αποδοχών τους, για λογαριασμό του επικουρικού τους ταμείου. Η πρόσθετη αυτή βίαιη εισφορά, που θα πηγαίνει στο ΤΕΑΔΥ, όχι μόνο μειώνει τις πραγματικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην κατάργηση και περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Δεν περνά μέρα που η κυβέρνηση να μην αφαιρεί δικαιώματα, να μην αρνείται κατακτήσεις, να μη βάζει σε εφαρμογή και κάποιο νέο μέτρο, προκειμένου να μειώσει το «εργατικό κόστος». Οσο πιο βαθιά μπαίνει το νυστέρι των περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις, στο εργατικό εισόδημα, τόσο πολλαπλασιάζονται οι επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Τόσο αυξάνονται οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις στους εργοδότες.

Και ενώ στην πραγματική ζωή, η κυβέρνηση πετυχαίνει τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ενώ με νόμους και φιρμάνια αυξάνει τα κέρδη των επιχειρήσεων, στο γυαλί, στην κυβερνητική προπαγάνδα, η «παροχολογία» γνωρίζει δόξα λαμπρή. Ενώ η θέση των εργαζομένων χειροτερεύει, το μυαλό και η συνείδηση της εργατικής τάξης έχουν μπει στην πρέσα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Και όχι μόνο. Δίπλα της, το κόμμα της ΝΔ ακονίζει τα προπαγανδιστικά της μαχαίρια, πουλάει την ίδια πολιτική, σε γαλάζια συσκευασία.

Ομως, η κατάσταση των εργαζομένων δε χειροτερεύει από μόνη της. Εκτός από τις ευθύνες των κομμάτων, σοβαρές είναι και οι ευθύνες σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αυτές που ανοίγουν τις πύλες για να αλωθεί η Κοινωνική Ασφάλιση. Να περικοπούν οι μισθοί. Να αλωθεί ο ΟΑΕΔ, που τον κατάντησαν Οργανισμό επιδοτήσεων για τους εργοδότες.

Η πορεία αυτή πρέπει να ανακοπεί. Η δύναμη που αμφισβητεί σήμερα τη «λογική των πραγμάτων» είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Είναι η δύναμη που δε συμβιβάζεται, που αντιστέκεται και διεκδικεί. Με τα πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 23 του Οκτώβρη, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στέλνουν το μήνυμα: Η εργατική τάξη έχει τα δικά της αιτήματα. Αυτά δε χωράνε στη «Χάρτα Σύγκλισης». Οι διεκδικήσεις της αντικειμενικά έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική των μονοπωλίων που εξυπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτές οι διεκδικήσεις δεν είναι απλά εφικτές, είναι πριν απ' όλα αναγκαίες. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη, για τη λαϊκή εργατική οικογένεια. Οπως ακριβώς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το αξιοπρεπές μεροκάματο, η δουλιά στον άνεργο, τα φάρμακα για το συνταξιούχο.

Μόνον που αυτά δε θα έρθουν ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ. Δε θα τα φέρουν ούτε οι πάσης φύσεως ευρωλάγνοι, της «σύγκλισης» και των ευρωπαϊκών δρόμων. Είναι καιρός για αποφάσεις. Πριν απ' όλα πολιτικές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ