Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
ΝΕΟ φάσμα ερωτημάτων

Την ανάκληση άδειας από το ΕΣΡ επικαλείται η ΕΕΤΤ για το κλείσιμο του TEMPO, αλλά σιωπά για το «Neo»!

Την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για ανάκληση της άδειας του τηλεοπτικού σταθμού «TEMPO» επικαλείται με χτεσινή της ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), για τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού στην οποία προχώρησε την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, ως γνωστόν, από την ίδια συχνότητα εκπέμπει το «Neo» κανάλι μεταδίδοντας το πρόγραμμα του TEMPO!

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι σε διακοπή λειτουργίας και κατάσχεση του εξοπλισμού του τηλεοπτικού σταθμού «TEMPO» που «εξέπεμπε παράνομα από το όρος Υμηττός, προέβη στις 10 Οκτωβρίου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών».

Η ΕΕΤΤ αιτιολογεί αυτή την ενέργεια λέγοντας ότι για το εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό είχε εκδοθεί απόφαση του ΕΣΡ με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του «TEMPO» και ως εκ τούτου «ο σταθμός λειτουργούσε παράνομα κατά παράβαση του νόμου 2801/2000». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της ΕΕΤΤ εντάσσεται στο «πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της μέριμνάς της για τη συστηματική επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του».

Η ΕΕΤΤ έδωσε τις «εξηγήσεις» της για την κατάσχεση του εξοπλισμού του «TEMPO», χωρίς όμως να αναφερθεί στο «Neo» κανάλι που εκπέμπει κανονικά από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού που «έκλεισε» και μάλιστα μεταδίδοντας το ίδιο πρόγραμμα. Πολλά είναι τα ερωτήματα γιατί μία τέτοια ενέργεια έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή, τη στιγμή δηλαδή που μετά από λίγο διάστημα θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί για άδεια πανελλαδικής εμβέλειας να καταθέσουν μετά και από τη δεύτερη δημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΡ και το αργότερο μέχρι την 1η Δεκέμβρη, τις αιτήσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι στη δεύτερη ανάκληση της άδειας του τηλεοπτικού σταθμού «TEMPO» είχε προχωρήσει το ΕΣΡ στις 8 Απρίλη του 2003 επικαλούμενο, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης τη «χυδαιότητα του προγράμματος». Ο τηλεοπτικός σταθμός όπως και τότε έτσι και σήμερα «ζει» πλουσιοπάροχα μέσα από τα 090. Στην τότε συνεδρίαση είχε παρευρεθεί εκ μέρους του «TEMPO» ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το πρόγραμμα του σταθμού θ' άλλαζε και είχε ζητήσει μάλιστα προθεσμία δύο μηνών. Η πρώτη ανάκληση της άδειας του «TEMPO» από το ΕΣΡ είχε γίνει στις 22 Οκτώβρη του 2002 με αιτιολογικό ότι ο σταθμός δεν εκπληρούσε τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες του «TEMPO» είχαν προσφύγει στο ΣτΕ το οποίο με προσωρινή διαταγή έδωσε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το ΕΣΡ όταν είχε πάρει τη δεύτερη απόφαση για ανάκληση της άδειας, είχε εντοπίσει και προβλήματα που υπάρχουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του σταθμού, ο οποίος λειτουργούσε με προσωρινή άδεια εθνικής εμβέλειας.

Νεφελώδες πλέον παραμένει το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Νέου» καναλιού που εκπέμπει χωρίς έστω προσωρινή άδεια. Γιατί το «ΤΕΜΡΟ» που έκλεισε, «άνοιξε» ως «Neo» κανάλι; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του «Νέου» τηλεοπτικού σταθμού; Ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τον μέτοχο Ηλία Κοπανίτσα από τη στιγμή που o Αθανάσιος Παύλοβιτς, μέτοχος και αυτός του σταθμού, έχει στείλει επιστολή στο ΕΣΡ και στην ΕΕΤΤ στην οποία μιλά για «πειρατές», ενώ ζητά να κατασχεθεί ο εξοπλισμός εκπομπής του καναλιού «Neo» και οι υπεύθυνοί του να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη;

Το θέμα που έχει προκύψει με τον τηλεοπτικό σταθμό «TEMPO» και με το «Neo» κανάλι αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ επίσης προχτές έστειλε επιστολή προς την ΕΕΤΤ ζητώντας να μάθει το σημείο εκπομπής από το οποίο εκπέμπει το «Neo» κανάλι.

Επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε χτες στον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος. Ζητά μεταξύ άλλων να πληροφορηθεί εάν μέσα στο πλαίσιο του υποχρεωτικού ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών το ΕΣΡ εντόπισε ότι από τη συχνότητα του TEMPO «αναμεταδίδεται» τηλεοπτικό πρόγραμμα με «διακριτικό σήμα Neo». Ρωτά επίσης εάν σε περίπτωση που έχει εντοπιστεί γιατί δεν έχει κληθεί «ο φορέας της άδειας του TEMPO» να δώσει εξηγήσεις. Για την «παράνομη κατάληψη τηλεοπτικής συχνότητας» και για την «αυθαίρετη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος» κατέθεσε χθες στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούνται... συχνότητες(2009-01-29 00:00:00.0)
Ψηφιακή εκπομπή περιφερειακών σταθμών(2008-11-21 00:00:00.0)
Αγνοούνται τα... πρόστιμα(2003-01-09 00:00:00.0)
«Μπαλάκι» με τα τηλε-σκουπίδια(2002-04-18 00:00:00.0)
Το μέλλον... των αδειών(2001-01-16 00:00:00.0)
Η χορήγηση αδειών στα «χέρια» του υπουργού Τύπου(2000-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ