Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτός Βουλής και ΣΥΝ η Μ. Δαμανάκη

Η Μαρία Δαμανάκη δεν περίμενε ούτε την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που είχε οριστεί για χτες το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της επιστολής της και με δηλώσεις της ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΣΥΝ και την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα.

Με τη χτεσινή δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, η Μ. Δαμανάκη, «ξεπέρασε» το περιεχόμενο της επιστολής της, με την οποία ανέφερε ότι δε θα κατερχόταν στις επόμενες εκλογές αλλά θα παρέμενε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. «Είδα κατάπληκτη την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ. Σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και σε όλες τις εφημερίδες υπάρχει σήμερα η προγραφή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μ. Δαμανάκη, και συγχρόνως πρόσθεσε: «Εχουν διοχετευτεί πληροφορίες ότι η κίνησή μου αυτή είναι εχθρική προς το ΣΥΝ. Θεωρεί η ηγεσία του ΣΥΝ ότι δεν μπορώ να τον εκπροσωπώ στη Βουλή και ότι πρέπει να αποχωρήσω, διότι βλάπτω το κόμμα». Αυτό που γίνεται, συνέχισε η ίδια, «είναι προσπάθεια να μετατεθεί η βαθύτατη πολιτική μου διαφωνία, σε ένα επίπεδο προσωπικής αντιπαράθεσης, σε ένα επίπεδο παζαριού για έδρες και διάφορα αξιώματα».

Συγχρόνως, πάντως, η Μαρία Δαμανάκη ανέφερε ότι «αποχωρεί από το ΣΥΝ, ότι παραιτείται από το βουλευτικό της αξίωμα, αλλά όχι και από την πολιτική ζωή». Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Δεν παραιτούμαι από την πολιτική ζωή, δεν παραιτούμαι από το δικαίωμά μου να λέω την άποψή μου δημόσια, να υπάρχω στη δημόσια ζωή και να παλεύω για μια Αριστερά ευρωπαϊκή, σύγχρονη, ανανεωτική, μια Αριστερά που θα συμμετέχει θετικά στην πολιτική ζωή του τόπου». Εννοείται, κατέληξε η ίδια στις δηλώσεις της, ότι «οι αποφάσεις μου για τη μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές παραμένουν».

Μετά τις ανακοινώσεις της Μ. Δαμανάκη ότι αποχωρεί από το ΣΥΝ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Είναι δική της επιλογή και γι' αυτήν θα κριθεί από τον κόσμο της Αριστεράς και τον ελληνικό λαό». Οπως υποστήριξε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, «ο ΣΥΝ του διαλόγου και του σεβασμού των απόψεων θα συνεχίσει σταθερά και με συνέπεια την πορεία του».

Αμεση, όμως ήταν η απάντηση και των μελών της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», τάση μέσα στους κόλπους του ΣΥΝ, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η απόφαση της Μαρίας Δαμανάκη για τη μη συμμετοχή στις εκλογές, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αρνητικών εξελίξεων στο Συνασπισμό. Οι πρόσφατες πολιτικές επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ τραυματίζουν την αναγκαία συσπείρωση και συστράτευση όλων των δυνάμεων του κόμματος και συμβάλλουν σε ένα γενικευμένο κλίμα απογοητεύσεων και διαρροών».

Τη θέση της Μαρίας Δαμανάκη στη Βουλή αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος αναπληρωματικός στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού στη Β' περιφέρεια της Αθήνας, Γιάννης Δραγασάκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ