Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Περιμένουν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό

Συνεχίζεται η αποχή διαρκείας των πανεπιστημιακών από το διδακτικό τους έργο και σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), «μπήκαν» στις κινητοποιήσεις και οι σύλλογοι του Δημοκρίτειου και του Ιόνιου Πανεπιστημίου, αφού ολοκλήρωσαν την εξεταστική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν «κλειστά» όλα τα πανεπιστήμια, πράγμα που δείχνει και την αδιέξοδη τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, αφού η συνέχιση αυτής της μορφής αγώνα αποκλείει τους φοιτητές, που δεν μπορούν να κάνουν γενικές συνελεύσεις, ώστε να μπουν και αυτοί στον αγώνα.

Χτες, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτη, στην οποία αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τα προβλήματα των ιδρυμάτων και των πανεπιστημιακών. Αναφέρεται, επίσης, στη συνάντηση των πρυτάνεων με τον υπουργό Οικονομικών, που, κατά την κυβέρνηση, «κατέληξε θετικά» και αφήνει ανοιχτή την πόρτα του «διαλόγου» για τα θεσμικά ζητήματα και τις προοπτικές της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ σχολιάζει ότι δεν πείθεται για το «αίσθημα ευθύνης» και ότι η αύξηση του 13,2% των κονδυλίων για τα ΑΕΙ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ιδρυμάτων που προκύπτουν από τη διαρκή αύξηση φοιτητών, Τμημάτων, ιδρυμάτων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Καταλήγοντας, καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», σεβόμενος το κύρος και την αξιοπρέπεια των πανεπιστημιακών. Δε φαίνεται να ενοχλείται, πάντως, με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός και αφήνει αυτό το σημείο της επιστολής ασχολίαστο, την ίδια στιγμή που αυτός ο προσανατολισμός οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση του πανεπιστημίου.

Η ΠΟΣΔΕΠ πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση με θέμα: «Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια (αμφιθέατρο Δρακόπουλου) με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, πρυτάνεων, εκπροσώπων κομμάτων, άλλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ