Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οι αγώνες των αγωνιστών - κομμουνιστών δεν πλαστογραφούνται!

Μαζική - μαχητική εκδήλωση τιμής στους 118 δολοφονημένους κομμουνιστές αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής - όπως πραγματικά αγωνιστικά αξίζει - στους 118 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, τους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας από τις μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις Δεξιάς - Κέντρου. Στο μικρό καταπράσινο νησί, το Λαζαρέτο, που βρίσκεται 3 μίλια περίπου στα βορειοδυτικά του λιμανιού της Κέρκυρας, έφτασαν την Κυριακή το πρωί νέοι και παλιοί αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από το νησί της Κέρκυρας, την Αθήνα, την Ηπειρο, το Αγρίνιο, την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Εκεί ήταν και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέα της περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας Θ. Γουλή και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής την Ελ. Χερικάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα της περιοχής της Β/Δ Ελλάδας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμα η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας και η ΝΔΕ.

Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, σ' αυτή την εκδήλωση δόθηκε το πραγματικό ιστορικό περιεχόμενο και οι πραγματικές πολιτικές του διαστάσεις. Ενώ διάφοροι καιροσκόποι - οπορτουνιστές, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις στο ίδιο σημείο, για χρόνια τώρα, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν ή να αποσιωπήσουν την ιστορική αλήθεια και να καπηλευτούν τον αγώνα των μαχητών κομμουνιστών που θυσιάστηκαν στο Λαζαρέτο για την ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία και λαοκρατία.

Σε σχέση με την ιστορία σημειώνεται πως στο νησάκι αυτό, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από το 1947 έως το 1950, εκτελέστηκαν 118 κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, φυλακισμένοι στις φυλακές της Κέρκυρας. Οι καταδικασμένοι αγωνιστές μεταφέρονται εκεί με τη συνοδεία χωροφυλάκων. Οι μελλοθάνατοι, ξεκινώντας από τις φυλακές και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής τους, τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια και ζητωκραύγαζαν υπέρ της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Το πραγματικό περιεχόμενο δόθηκε μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με ομιλίες, χαιρετισμούς και αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία «Γύρου» του Δήμου Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας στο χώρο εκτέλεσης των αγωνιστών. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονταν συνθήματα των ΚΝιτών που έδεναν κάθε φορά με τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο ιστορικό από τον Κ. Ρούσσινο, στέλεχος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο Λαζαρέτο, για τα ίδια ιδανικά, τονίζοντας πως, σήμερα, ο αγώνας θα συνεχίζεται στον ίδιο δρόμο που άνοιξαν εκείνοι για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ χαιρέτισε το μέλος της, Σπ. Διλιντάς, επισημαίνοντας πως οι φωνές των αγωνιστών του Λαζαρέτου δείχνουν το δρόμο για να μην περάσουν, σήμερα, τα σχέδια της πλουτοκρατίας, της αμερικανοκρατίας και της ΕΕ. Μας λένε: Εμπρός με το ΠΑΜΕ, Εμπρός με το ΑΑΔ Μέτωπο, Εμπρός με το ΚΚΕ για να μην περιέρχεται ο πλούτος που παράγει ο λαός στους κεφαλαιοκράτες της ΕΕ.

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιάννης Τόκας, μελλοθάνατος στις φυλακές της Κέρκυρας, ο οποίος απήγγειλε το ποίημα του αγωνιστή Τζόλα, κρατούμενου στις ίδιες φυλακές. Το ποίημα αυτό, μέσα από τους στίχους του, διηγείται το πώς έστελναν τους μελλοθάνατους στο Λαζαρέτο και πώς τους εκτελούσαν.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη η Ειρ. Γόντικα, η οποία μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι πολλοί από τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο ήταν 19, 20, 25 ετών που αγωνίζονταν για τις πιο όμορφες και δίκαιες ιδέες που, πενήντα πέντε χρόνια μετά, παραμένουν επίκαιρες και ανεκπλήρωτες.

Τέλος, από την Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας χαιρέτισε ο Χ. Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η άρχουσα τάξη προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό νόημα της θυσίας των αγωνιστών συντρόφων που «έπεσαν» στο Λαζαρέτο. Η εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο των νεκρών και την κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους των φορέων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ