Με μία ελπιδοφόρα πολιτιστική «αντεπίθεση» στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στην ισοπέδωση της πολιτιστικής πολυμορφίας που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων, διοργανώνοντας Συνάντηση Ερασιτεχνών Ζωγράφων, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στην Ηπειρο, η οποία ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Καφεθέατρο του Σταθμού στο Μώλο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης διοργανώνεται έκθεση έργων 27 δημιουργών, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη και η ερασιτεχνική δημιουργία στις σημερινές συνθήκες», η οποία πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
Οι προθέσεις της Πολιτιστικής Παρέμβασης Ιωαννίνων είναι ξεκάθαρες. Κάτω από τα «συνθήματα» «Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» και «Για να μην πάψει η κοινωνία μας να ανησυχεί, να δημιουργεί, να ζει», θεωρεί ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι: ή θα αφεθούμε στην κατευθυνόμενη πορεία των πραγμάτων, παρασυρμένοι από την επικίνδυνη ομοιομορφία που επιβάλλεται ή θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις πολιτισμικές μας καταβολές, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητά μας ως λαός, στηρίζοντας παράλληλα την πρωτογενή δημιουργία, τις ανησυχίες και αναζητήσεις των δημιουργών».
Σημειώνει, επίσης, ότι η απομάκρυνση του κοινού από την Τέχνη και η μετατροπή του «σε παθητικό καταναλωτή» είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής για τον πολιτισμό «που ξεκινά από τα ανώτερα ευρωπαϊκά όργανα», έτσι ώστε «να θεωρηθεί ο πολιτισμός κοινός, ένας και ομογενοποιημένος για όλες τις χώρες της ΕΕ και ο οποίος θα παράγεται και θα προωθείται ως βιομηχανικό προϊόν». «Με βάση τα παραπάνω», συνεχίζει η Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων, «έχουμε την εκτίμηση ότι είναι ανάγκη να στηριχτεί η ερασιτεχνική δημιουργία ως η πιο πηγαία μορφή έκφρασης των κοινωνικών διεργασιών». Καταγγέλλουν δε ότι «οι θεσμοθετημένοι φορείς, τουλάχιστον της πόλης μας, αρνούνται να στηρίξουν την ερασιτεχνική δημιουργία, αγνοούν ή υποτιμούν τη συμβολή της στην Τέχνη και την προσφορά της στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας». Καταγγέλλουν, επίσης, ότι η Συνάντηση «δεν έτυχε στήριξης από τους φορείς της πόλης, αντίθετα έτυχε προκλητικής και προσβλητικής αδιαφορίας. Κάτι, βέβαια, που δυστυχώς ήταν αναμενόμενο».
Στη συνάντηση συμμετέχουν οι παρακάτω ζωγράφοι: Από Αρτα: Νίκος Γόγαλης, Κώστας Κοτσαρίνης. Ηγουμενίτσα: Βαρβάρα Γραμματά. Κόνιτσα: Ράνια Κώστα Καφετζή, Νίκος Μουζάκης. Πρέβεζα: Σταύρος Βλάχος, Κωνσταντίνα Γατζία, Ολγα Γκόγκα, Δημήτρης Μπέκας, Αναστασία Μπέκα, Δέσποινα Ντάκουλα. Φιλιάτες: Λίκα Φραγκίσκου. Γιάννενα: Αντώνης Βικελής, Σοφία Βλάχου Πρωτόπαππα, Μαρία Ζαρανίκα Σούρλα, Πέτρος Ζήσης, Λυδιά Νούσια, Χαρίδημος Θεοδώρου, Βάσω Καλαμπόκα, Αντιγόνη Κατσούρη, Σπύρος Μέμος, Δημήτρης Μπιδέρης, Λαμπρινή Μπόζιου, Χαρά Μπουντούρη, Βούλα Ναυράζογλου, Γιώργος Σταύρος, Νίκη Τσέπα Παπαδοπούλου.