Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση οι πολεμικές βιομηχανίες. Οι δουλιές πάνε από το καλό στο καλύτερο και γι' αυτό φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο η κυβέρνηση Μπους. Εξάλλου, στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, συναντώνται οι δύο βασικές πολιτικές προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης: Των στρατιωτικών επεμβάσεων της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» και της εξόδου από την ύφεση που πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ.
Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων περιέχει η νέα έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση του καταλόγου των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων για το 2002 με 13,3 δισ. δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 45,5% των συνολικών αμυντικών συμφωνιών για τις πωλήσεις συμβατικών όπλων. Σε σχέση με το 2001, οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν από 12,1 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 8,6 δισ. αφορούσαν σε όπλα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, δηλαδή το 48,6% του συνόλου των πωλήσεων προς τον Τρίτο Κόσμο. H Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ως προμηθεύτρια των αναπτυσσόμενων χωρών με 5 δισ. δολάρια και ακολουθεί η Γαλλία με 1 δισ. δολάρια.
Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», τονίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στα συμβατικά όπλα και όχι στα προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι, τα μαχητικά αεροσκάφη, τα πολεμικά πλοία. Αν, βεβαίως, προστεθούν και αυτές οι κατηγορίες, τότε θα φαίνεται πιο καθαρά ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του πολέμου.
Ετσι καταλαβαίνουμε τι εννοούσε η μεγάλη αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Λόκχιντ» με τη διαφήμισή της, που έγραφε: «Η αίσθηση της ειρήνης σημαίνει λιγότερες δουλιές για τους Αμερικανούς»!